У М'янмі тіньовий уряд закликає до збройного повстання

Уряд національної єдності Мʼянми (NUG) закликає населення провести збройне повстання проти військових, які захопили владу

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У М'янмі тіньовий уряд закликає до зброй…
Фото: Pixabay

Йдеться про загальнонаціональне повстання в країні. Зокрема президент NUG Дува Лаші наголосив, що скоро народне ополчення має перейти в активний наступ та скинути військову владу, яка створила уряд перехідного періоду.

За його словами, в М'янмі буде здійснена народна революція, повідомляє Depo.ua із посиланням на CNN.

Зазначається, що саме NUG, куди входять представники скинутої влади, координує протести в країні. Лаші закликає етнічні угрупування Мʼянми, які бʼються за свою автономію, атакувати війська хунти.

Він додав, що військовим та поліцейським варто приєднатися до опору, а чиновникам – бойкотувати роботу.

Нагадаємо, 1 лютого у М'янмі військові затримали президентку Аун Сан Су Чжі та інших лідерів держави і захопили владу в країні. У відповідь на це в країні почались масові протести.

20 лютого у М'янмі під час розгону акції протесту проти захоплення влади військовими загинули щонайменше дві людини і ще шестеро отримали травми.

27 лютого у М'янмі поновилися протести проти військового перевороту, під час яких по всій країні було затримано понад 470 людей. 

9 квітня у М'янмі при зіткненнях між мітингувальниками та силовиками загинули 83 людини.

18 червня Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, яка закликає припинити поставки зброї до М'янми. На підтримку документа висловилися 119 країн, ще 36, включаючи Росію, Китай і Іран, утрималися.

Водночас Радбез ООН, чиї резолюції є обов'язковими до виконання, починаючи з 1 лютого, коли стався путч, і до сих пір не зміг виробити єдиного тексту у зв'язку з тим, що відбувається в М'янмі, обмежуючись лише засудженням насильства в країні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme