У МЗС прокоментували істерику Росії через встановлення Зеленським Дня української державності

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба прокоментував реакцію Росії на встановлення президентом Володимиром Зеленським свята Дня української державності

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
У МЗС прокоментували істерику Росії чере…
Фото: Прес-служба МЗС

Президент певним чином відновив історичну справедливість і визначив, що День української державності буде відзначатися в День хрещення Русі-України.

Про це Кулеба заявив під час брифінгу, передає Depo.ua.

"Надзвичайно нервова реакція пролунала і від мого колеги Сергія Лаврова, і взагалі на Росії. Це – нормально. Ми маємо ставитися до цього спокійно", – зауважив він.

За словами Кулеби, для всіх людей, не позбавлених здорового глузду і розуміння історії, коментарі Лаврова щодо цього указу Зеленського і взагалі щодо української історії є "недоречними та історично некоректними".

"Дуже прикро бачити чергове перетворення дипломатії на пропаганду у виконанні російських дипломатів", – додав міністр.

Водночас він зазначив, що українцям не звикати до маніпулятивного ставлення Росії до історії.

"Але наша відповідь на це дуже проста: колеги, російські колеги, Україні, на відміну від вас, не потрібно нічого приватизувати. Тому що ми як були на своїй землі тисячу років, так і залишаємося на ній. Це ви приходите на чужу землю, намагаючись її привласнити. Це ви намагаєтесь привласнити чужу історію, чужі страви, чужу культуру", – наголосив Кулеба.

Він зазначив, що Україна була, є і буде.

"І указ президента України просто зафіксував цей факт. А спроби Москви, як історичної периферії, називатися центром є не нові. Вони були сотні років тому. Але факт залишається фактом. Двох києвів немає. Є один Київ. І це – український Київ. Столиця Української держави, який був від самого початку столицею древньої Русі. Це – наша історія, наше минуле, наше сьогодення і наше майбутнє", – підсумував Кулеба.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пропонує народним депутатам ухвалити законопроект, який передбачає запровадження ще одного святкового вихідного в Україні.

Довідка: Відомо, що до 1991 року Україна мала власну державу у часи князівської Русі Святослава-Володимира-Ярослава, у часи Королівства Руського Данила Галицького, у часи гетьманської держави Богдана Хмельницького, та у часи Визвольних змагань 1918-1921 років.

24 серпня президент Володимир Зеленський підписав указ про відзначення Дня української державності. Однак вихідним цей день може зробити лише парламент. Якщо рішення таки ухвалять, то День української державності святкуватимуть в День хрещення Русі-України – 28 липня.

Водночас така ініціатива викликала хвилю обурення російських посадовців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme