У НАЗК пояснили, чи потрібно декларувати "тисячу Зеленського"

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) дало роз'яснення щодо того, чи потрібно вносити у декларацію кошти, отримані за програмою "єПідтримка"

Редактор стрічки новин
У НАЗК пояснили, чи потрібно декларувати…
Фото: Depo.ua

Не потрібно декларувати тисячу гривень за вакцинацію проти коронавірусу, однак рахунок, на який вона була зарахована, потрібно внести у декларацію.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАЗК, передає Depo.ua.

Зазначається, що вносити кошти, отримані за програмою "єПідтримка", у декларацію не потрібно, адже ці кошти не є доходом для цілей декларування. 

"Громадяни зможуть отримати від держави грошову допомогу у розмірі 1 тис. грн. Проте ці кошти вакциновані отримають не готівкою, а як цифровий ваучер, який можна буде витратити лише на певний перелік послуг і товарів. До того ж, у разі, якщо особа не використає їх протягом 4-х місяців, вони автоматично повернуться до державного бюджету.

Оскільки кошти, отримані в рамках Програми, будуть надаватись виключно в безготівковій формі, зараховуватимуться на спеціальний рахунок, не підлягатимуть оподаткуванню, то такі кошти не є доходом. Отже, їх не потрібно буде зазначати у декларації", – пояснили у НАЗК.

Водночас рахунок, на який були нараховані кошти, необхідно зазначити у розділі 12.1. "Банківські та інші фінансові установи, у яких відкрито рахунки суб'єкта декларування або членів його сім'ї".

"Для громадянина, який бажає взяти участь у Програмі, буде відкриватись віртуальний рахунок. Якщо такий рахунок буде відкрито протягом не менше половини днів протягом звітного періоду (для декларації перед звільненням) або станом на кінець звітного періоду (для декларацій всіх видів), то його потрібно буде декларувати", - йдеться у повідомленні.

У НАЗК нагадали, що відкритий поточний рахунок із спеціальним режимом використання для зарахування допомоги в рамках програми "єПідтримка" закривається банком (без заяви отримувача допомоги) через 4 місяці з дня зарахування допомоги, незалежно від факту її використання.

Як відомо, в Україні стартувала кампанія декларування. Вона триватиме з 1 січня до 31 березня 2022 року. Така декларація охоплює звітний рік (період з 1 січня до 31 грудня включно) та за загальним правилом містить інформацію станом на 31 грудня звітного року. 

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський дав доручення щодо організації виплати тисячі гривень за вакцинацію проти коронавірусу неповнолітнім. Доплати для неповнолітніх будуть надавати у межах чинної програми "єПідтримка".

Довідка: 19 грудня 2021 року в Україні офіційно запрацювала державна програма "єПідтримка", що передбачає виплату 1 тисячі гривень громадянам, які пройшли повну вакцинацію проти COVID-19.

Кошти може отримати кожен громадянин України, котрий досяг 18 років і має в застосунку "Дія" "зелений" сертифікат про вакцинацію.  

Так звану "Вовину тисячу" не можна зняти у банкоматі чи переказати на іншу картку. Ці гроші можна витратити:

  • на купівлю книжок у книгарнях та спеціалізованих інтернет-сайтах;

  • на квитки в кінотеатри;

  • на абонементи у фітнес-клуби та спортзали;

  • на похід у театр чи музей;

  • на придбання ліків у аптеках (опція доступна з січня 2022 року для українців, старше 60 років).

Гроші з електронної картки можна буде використати впродовж чотирьох місяців. В іншому разі невикористані кошти повернуться до державної скарбниці.

Читайте також: Українці почали продавати "Вовину тисячу": Які варіанти пропонують

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme