У НБУ розповіли, як шахраї обманюють українців під час війни

Шахраї намагаючись нажитися на громадянах під час війни почали "обкатувати" нові злочинні схеми

Журналіст стрічки новин
У НБУ розповіли, як шахраї обманюють укр…
Фото: Depo.ua

Нацбанку розповів про нові шахрайські схеми, які практикують злочинці з метою нажитися на громадянах у період війни..

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу НБУ.

Зокрема, українці часто стають жертвами псевдоперевізників. Пропонуючи мирному населенню послуги евакуаційних перевезень, шахраї просять передоплату на картку, після чого зникають.

Нацбанку рекомендує громадянам купувати квитки виключно на офіційних онлайн-ресурсах. У разі приватних перевезень, громадянам рекомендують розраховуватися виключно готівкою та не перераховувати кошти авансом на картку.

Крім того з'явились пропозиції про оренду "фейкових" квартир у безпечних районах. Після внесення передоплати за таке житло, шахраї зникають.

Переселенцям пропонують зняти житло, попередньо внісши передоплату за квартиру на картку. Після отримання коштів номер вимикається.

Перш ніж винаймати квартиру в незнайомому місті, українцям рекомендують:

  • дізнатися про орендодавця за допомогою знайомих, які проживають у цьому місті;

  • самостійно перевірити об’єкт, перебуваючи на місці;

  • спробувати "забронювати" квартиру з обіцянкою перерахувати кошти найближчим часом одразу з кількох номерів: порядний орендодавець обов’язково згадає про "броню".

Ще однією схемою є пожертвування коштів на лікування дітей, які нібито постраждали в умовах війни. Для цього зловмисники показують фото, які знайшли в інтернеті. Крім того, шахраї створюють "копії" сайтів справжніх благодійних фондів, збираючи кошти "на підтримку ЗСУ".

Використовуючи фішингові сайти, які візуально виглядають як ресурси справжніх благодійних фондів, зловмисники викрадають гроші, паролі та персональні дані користувачів.

Щоб уберегтися від дій шахраїв, українцям слід ретельно перевіряти правильність назв сайтів та не переходити за посиланнями на сайти благодійних фондів, якщо публікація не від офіційного джерела. Для збору коштів на адресу армії та громадян Нацбанк відкрив спеціальні рахунки, інформацію про які можна отримати ТУТ і ТУТ.

Нагадаємо, минулого місяця у Вінниці на 10 років посадили шахрайку, яка видурила в жінки грошей і золота на суму понад п’ять мільйонів гривень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme