У Німеччині виявили рештки українських солдатів, які зникли в часи Другої світової війни (ФОТО)

У Німеччині в одному з районів Бремену виявили рештки українських солдатів, які вважалися зниклими безвісти понад 80 років

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Німеччині виявили рештки українських с…
Фото: Facebook Дмитра Кулеби

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, на місці виявлених решток солдатів планували провести промислове будівництво.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Кулеби у Facebook.

Зазначається, що місце поховання виявили ще у 2021 році, втім, тоді його вважали могилою російських солдатів.

"Українські дипломати в Генеральному консульстві України в Гамбурзі дізналися про плани будівництва. Звісно, ми розуміли, що кладовище ніяке не "російське", а радянське, і що серед радянських військовополонених і примусових робітників могли бути українці", – йдеться у повідомленні.

Кулеба наголосив, що дипломати спільно з місцевими активістами домоглися зупинки будівництва та початку дослідження поховання.

"Після завершення війни американська армія задокументувала на кладовищі 772 поховання. Але в 1947-1948 роках були перепоховані лише 456. Згодом розкопки із невстановлених причин припинили, а саме кладовище засипали двометровим шаром піску. Понад 300 поховань могли залишатися забутими і без належного вшанування", – додав він.

Міністр зауважив, що у ході археологічних розкопок, до яких долучилися студенти-археологи КНУ ім. Тараса Шевченка, був виявлений жетон, який належав українському солдату Івану Пастернаку. Також археологи знайшли останки ще двох українських воїнів — Сергія Селика (Зелика), уродженця Київської області, і Миколи Ковальчука з Волині.

"На розкопках ще є неідентифіковані рештки, тож незабаром нас можуть очікувати нові відкриття. Розкопки триватимуть до березня 2022 року", – резюмував Кулеба.

У Німеччині виявили рештки українських солдатів, які зникли в часи Другої світової війни (ФОТО)У Німеччині в одному з районів Бремену виявили рештки українських солдатів, які вважалися зниклими безвісти понад 80 років

Зауважимо, у листопаді 2019 року стало відомо, що Україна погодилася на початок пошукових робіт у двох місцях поховання солдатів Війська польського, котрі загинули в 1939 році неподалік Львова.

Нагадаємо, 27 вересня 2019 року Польща отримала дозвіл на ексгумаційні роботи в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme