У поліції пояснили, чи дійсно штрафують карети "швидкої" за перевищення швидкості

Перший заступник начальника Департаменту патрульної поліції Олексій Білошицький повідомив, чи дійсно камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху штрафують карети швидкої допомоги за перевищення швидкісного режиму

Журналіст відділу новин
У поліції пояснили, чи дійсно штрафують…
Фото: Прес-служба НПУ

Білошицький нагадав, що останніми днями у мережі активно поширюється інформація про те, що поліція за допомогою камер штрафує карети швидкої допомоги (ШМД) за перевищення швидкісного режиму.

Про це він написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

Білошицький уточнив, що хоче роз’яснити деякі питання з цього приводу.

Що відомо про камери автоматичної фіксації та карети швидкої меддопомоги

1. Система працює автоматично.

"Тобто у випадку скоєння правопорушення воно також автоматично фіксується щодо всіх т/з, які було ідентифіковано", – пояснив Білошицький.

За його словами, у патрульної поліції немає жодних списків "виключень", окрім транспортних засобів зі спеціалізованою реєстрацією та державними номерними знаками (ДНЗ).

2. Автомобілі ШМД мають право, відповідно до пункту 3.1 Правил дорожнього руху, виконуючи невідкладне службове завдання, відступати від вимог розділів 8 (крім сигналів регулювальника), 10-18, 26, 27 та пункту 28.1 Правил дорожнього руху, за умови увімкнення проблискового маячка.

3. Якщо таке авто ШМД фіксується камерою автоматичної фіксації, проте рухається з увімкненими проблисковими маячками, то матеріали не складаються, виходячи із попереднього пункту.

"Але трапляється, що це непомітно на фото, або інспектор не визначив це візуально. Тоді керівник юридичної особи, на яку зареєстрований транспортний засіб ШМД, може звернутись із заявою щодо оскарження такої постанови і така постанова буде скасована", – наголосив Білошицький.

Він додав, що такі заяви поліція вже отримувала.

"За результатами розгляду постанови скасовуються. І будуть скасовуватись. Наразі, ми маємо 49 скасованих постанов. 29 раз до нас звернулись від установ ШМД, а інші – ми виявили самостійно", – пояснив правоохоронець.

Білошицький уточнив, що така процедура передбачена статтями 287-296 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

"Також ми вже ініціювали зміни до наказу МВС 02.03.2021 №166 щодо запровадження державних номерних знаків спеціально для карет швидкої допомоги. Це дозволить зовсім звести нанівець такі випадки", – підсумував він.

У поліції пояснили, чи дійсно штрафують карети "швидкої" за перевищення швидкості

Для наочного прикладу ситуації, про яку йдеться, Білошицький оприлюднив кілька світлин з камер автоматичної фіксації порушень ПДР.

Фото з камери автоматичної фіксації порушень ПДР

Фото номерного знаку з камери автоматичної фіксації порушень ПДР

Фото: Facebook Олексія Білошицького

Нагадаємо, 1 червня 2020 року в Україні запустили систему автоматичної фото- та відеофіксації порушень правил дорожнього руху.

У Києві та на автомагістралях Київської області в місцях концентрації ДТП із тяжкими наслідками тоді встановили 50 відеокамер. За перший день роботи камери зафіксували в Києві майже 36 тисяч порушень.

Пізніше камери автоматичної фіксації порушень правил дорожнього руху з'явилися в інших регіонах і містах.

У МВС похвалилися, що за рік роботи системи автоматичної фіксації порушень на дорогах стало увосьмеро менше.

З 1 липня на дорогах України з'явилися поліцейські автомобілі-"фантоми". На вигляд такі машини нічим не відрізняються від інших, але всередині вони обладнані спеціальними радарами – комплексами фіксації порушень у попутному та зустрічному напрямках "Фантом". Вони дозволяють фіксувати швидкість автомобілів, які наближаються до поліцейської машини ззаду, проїжджають повз, або рухаються назустріч.

Нещодавно низка столичних і регіональних ЗМІ почали розповсюджувати інформацію про те, що карети швидкої медичної допомоги штрафують за перевищення швидкісного режиму на дорогах України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme