У ПЦУ нагадали, що пірнання в ополонку на Водохреще не допоможе "змити гріхи"

Занурення у крижану воду на Водохреще, яке в україні відзначають 19 січня, не має нічого спільного зі "змиванням гріхів"

Редактор стрічки новин
У ПЦУ нагадали, що пірнання в ополонку н…
Фото: Facebook ПЦУ

У Православній Церкві України заявили, що немає жодного церковного припису щодо купання в ополонці і ніколи не було.

Про це йдеться у повідомленні на сторінці ПЦУ у Facebook, передає Depo.ua.

"Священники звершують чин освячення води відкритих водойм у свято Богоявлення не для того, щоби в ній купатися, а саму воду освячують зовсім не "іони срібла" хреста, який у неї занурюють. І якщо під час звершення водосвяття використовують, скажімо, хрест дерев’яний, то вода все одно силою благословіння Божого і благодаті Святого Духа за молитвами стає святинею – агіасмою (від грец. ἁγίασμα – "святиня"). Саме як до святині – шанобливо, з повагою і благоговінням – ми маємо ставитися до води, освяченої на Богоявлення", – зазначається у повідомленні.

У ПЦУ також наголосили, що люди не можуть "наслідувати" Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах.

"З Євангелія ми знаємо, що, занурившись у води Йордану, спаситель освятив їх та благословив для нас таїнство хрещення як необхідну умову для спасіння. Спаситель зійшов у води Йордану не для очищення від особистого гріха, бо він був безгрішним, а для того, щоби взяти на себе гріхи людства і дарувати нам через Хрещення можливість оновитися, спастися. Таким чином Господь явив свою готовність пережити все те, що переживає людина, яку він спасає. Та в цій події постає ще один важливий сенс – повнота Пресвятої Тройці відкриває себе світові: Син Божий приходить хреститися, голос Бога-Отця лунає з небес, а Дух Святий сходить, як голуб. Ось в чому зміст свята та особливого освячення води, і саме тому ми називаємо цей день не тільки Хрещенням Господнім, але й Богоявленням.

Тож як грішні люди можуть "наслідувати" Ісуса Христа, купаючись взимку у водоймах? З якою метою і як саме "наслідують"? При цьому, не соромлячись оголювати напоказ власне тіло, "підігріватися" спиртними напоями, не стримуватися у лайці під час фізичних відчуттів через занурення у крижану воду. І чомусь "обов’язково треба" зануритися тричі і перехреститися перед зануренням", – зазначають у ПЦУ.

У повідомленні також наголошується, що занурення у холодну воду становить ризики для здоров'я непідготовлених людей.

"Вода в річці Йордан в цю пору року сягає 12 - 16° тепла, вона не є крижаною, такою, що провокує стрес для організму. Купатися в ополонці не підготовленим для цього людям – це ризикувати своїм здоров’ям і життям, а значить – нехтувати даром Божим", – наголошується  повідомленні.

У ПЦУ також наголосили, що занурення в ополонку не змиває гріхи.

"Бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб її вилікувати, потрібно спочатку її виявити, від щирого серця покаятись та змінитися з допомогою Божою і через Таїнства Церкви", – зазначають у ПЦУ. 

Позиція ПЦУ щодо купання в ополонці на Водохрещу

Нагадаємо, раніше у міській раді Львова закликали утриматися від купання в ополонці на Водохреще. Однак, якщо все ж хтось таки захоче пірнути в ополонку, порадили дотримуватися певних правил.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme