У ПЦУ розповіли, чи варто завішувати дзеркала, якшо в оселі померлий

У Православній церкві України (ПЦУ) повідомили, що традиція завішувати дзеркала в будинку, де перебуває померлий, поширена у різних культурах і країнах, але не має нічого спільного з православною вірою

Журналіст відділу новин

Краще "дієво потурбуватися про своїх близьких" молитвами та добрими вчинками.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ПЦУ.

"Коли близька нам людина помирає, ми відчуваємо біль і розпач. Адже втрачаємо можливість бути поруч, спілкуватися і вимушено надовго прощаємося з тими, кого любимо, – аж доки не зустрінемося з ними у вічному житті. І оскільки любов для нас нерозривно пов’язана із турботою, у своєму прагненні потурбуватися про душі померлих близьких український народ вдається до різного роду обрядів, подекуди змішуючи, як то кажуть, "грішне з праведним", – зазначили у ПЦУ.

Уточнюється, що однією з таких "поминальних" традицій є завішування дзеркал у домі.

"Часто це пояснюється тим, що душа людини нібито може "застрягнути" в них, "заблукавши у дзеркальному лабіринті". За іншою, не менш абсурдною версією, душа може "налякатися", не побачивши своєї тіні у відображенні. Та з Писання ми знаємо, що "дух тіла і кісток не має" (Лк. 24: 39), а отже, не зазирає до дзеркал, аби в них на себе дивитися", – наголосили у ПЦУ.

Зазначається, що традиція завішувати дзеркала в будинку, де перебуває померлий, поширена у різних культурах і країнах, але не має нічого спільного з православною вірою, оскільки в першу чергу засновується на забобонному страху перед "магічними" властивостями дзеркал, які здавна асоціюються з ворожіннями, "спілкуванням" із духами та відкриттям "дверей" до "потойбічних світів".

"Подібно до побажання "земля пухом", склянки зі шматком хліба для покійного та інших "народних" поминальних традицій, завішування дзеркал є звичайним забобоном, який жодним чином не корисний для душі – ані померлого, ані того, хто таким забобонам довіряє. Адже такі "традиції" підміняють у свідомості людини православну віру марновірством, окультним сприйняттям дійсності, – пояснили у ПЦУ.

Водночас повідомляється, що ми насправді можемо дієво потурбуватися про своїх близьких, чиї душі предстануть на суді перед Господом.

"Адже наші молитви за них і є прояв любові та турботи. Тож вшануймо їхню пам’ять своїми добрими вчинками та молитвами, просячи Бога про спасіння та вічний спокій для наших спочилих рідних, друзів і важливих для нас людей", – підсумували у ПЦУ.

У ПЦУ розповіли, чи варто завішувати дзеркала, якшо в оселі померлий

Нагадаємо, дещо раніше стало відомо, що ПЦУ запустила мобільний застосунок із молитвами. Також у додатку можна буде поспілкуватися в чаті зі священниками.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme