У Путіна агресивно відреагували на заяву Зеленського про повернення Криму

У президента Росії Володимира Путіна прокоментували заяву українського лідера Володимира Зеленського про повернення окупованого Криму

Журналіст стрічки новин
У Путіна агресивно відреагували на заяву…
Фото: РИА "Новости"

У країні-агресорі таку заяву назвали "територіальною претензією".

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на брифінг прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова.

На Росії пригрозили, що такі заяви можуть мати погані наслідки.

"Безумовно, заява про повернення Криму зараз є нічим іншим, як заявою про територіальні претензії до Російської Федерації. Подібні заяви можуть мати негативні наслідки. Що стосується "скіфського золота", то належить проаналізувати судові перспективи і виконати юридичні процедури, які можливі для продовження процесу", – наголосив речник.

Нагадаємо, днями Зеленський наголосив, що спершу Україна поверне "скіфське золото", а згодом – і сам тимчасово окупований країною-агресором РФ півострів Крим.

Довідка: Виставка "Крим: золото і таємниці Чорного моря", в якій налічувалося понад 500 експонатів з кількох музеїв Криму (так зване "скіфське золото"), була відкрита в археологічному музеї Алларда Пірсона в Амстердамі (Нідерланди) з 7 лютого по 31 серпня 2014 року, однак через тимчасову окупацію Росією Криму не повернулася в кримські музеї.

Колективний позов про повернення експонатів до музею Алларда Пірсона подали чотири кримські музеї. Українська влада заявила, що артефакти не є власністю музеїв, а належать державі Україна. Музей в Нідерландах вирішив не передавати експонати до рішення компетентного судді або ж угоди між сторонами.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама постановив повернути українській державі експонати виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря".

Судді вирішили, що золото залишиться у музеї Пірсона ще впродовж трьох місяців – часу, відведеного на апеляцію, адже ще до вердикту обидві сторони заявляли про наміри оскаржити рішення, якщо воно буде не на їх користь.

Суд також постановив, що Україна має компенсувати витрати на зберігання колекції музею Алларда Пірсона в Амстердамі.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на рішення суду по "скіфському золоту".

У листопаді 2020 року у справі про "скіфське золото" в Амстердамі призначили нового суддю. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав рішення Апеляційного суду Амстердама щодо відводу судді у справі про "скіфське золото" "важливою перемогою".

22 квітня 2021 року у Нідерландах відновили слухання у справі щодо приналежності "скіфського золота".

У Києві очікують, що експонати повернуться в Україну вже незабаром. Українська влада заявляла також, що ці експонати повернуть в кримські музеї після деокупації півострова.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme