У Раді пропонують повернути звання Героя України Бандері та Шухевичу

Народні депутати пропонують президентові Володимиру Зеленському до 80-річчя Української Повстанської Армії (УПА) надати звання Герой України Тарасу Бульбі-Боровцю та повернути звання Герой України Степану Бандері та Роману Шухевичу

Редактор стрічки новин
У Раді пропонують повернути звання Героя…
Фото: varta.com.ua

Відповідний проект постанови №5721 про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії зареєстрували на сайті Верховної Ради, передає Depo.ua.

Окрім цього, постановою пропонується урочисто відзначити на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської Армії.

У рамках підготовки до відзначання цієї пам'ятної дати пропонується розробити, затвердити та забезпечити виконання плану заходів щодо відзначення на державному рівні 80-річчя створення Української Повстанської армії, передбачивши, зокрема:

  • проведення у жовтні 2022 року в столиці України – місті Києві, обласних центрах, інших населених пунктах України урочистих заходів, присвячених 80-річчю створення Української Повстанської Армії;

  • організацію та проведення наукових, науково-практичних конференцій, круглих столів, інформаційних, навчально-виховних, культурно-мистецьких, інших заходів, тематичних виставок архівних документів, речових пам’яток і фотоматеріалів, підготовку та публікацію наукових праць, збірок документів і матеріалів, енциклопедичних, довідкових та інших видань, присвячених Українській Повстанській Армії;

  • створення та демонстрацію документальних і художніх фільмів, присвячених боротьбі Української Повстанської Армії за незалежність України. 

Постанова також пропонує вжити заходів щодо забезпечення соціально-побутових потреб, надання медичної допомоги та матеріальної підтримки учасникам українського визвольного руху періоду Другої світової війни та московсько-большевицької окупації.

Також Міністерству закордонних справ України спільно з Українським інститутом національної пам’яті пропонують впорядкувати місця поховань на території іноземних держав учасників українського визвольного руху періоду Другої світової війни, а органам місцевого самоврядування забезпечити увічнення пам’яті про боротьбу УПА за незалежність України шляхом спорудження меморіалів, пам’ятників, пам’ятних знаків, меморіальних дощок на честь борців за незалежність України у ХХ столітті, упорядкування місць поховань борців за незалежність України у ХХ столітті, найменування / перейменування об’єктів топоніміки населених пунктів на честь борців за незалежність України у ХХ столітті, назв і дат історичних подій, пов’язаних з боротьбою за незалежність України у ХХ столітті.

Постанова також рекомендуватиме Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати показ тематичних теле- і радіопередач, присвячених діяльності Української повстанської армії та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв'язку з відзначенням 80-річчя створення Української Повстанської Армії.

Національному банку України ж пропонують виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 80-річчю створення Української Повстанської Армії, а також присвячену Степану Бандері, Роману Шухевичу та іншим командирам УПА, а "Укрпошті" – видати відповідні поштові конверти і поштові марки.

Як відомо, 14 жовтня 2022 року виповнюється 80 років створення перших бойових загонів Української Повстанської Армії (УПА), яка вела збройну боротьбу за державну незалежність України проти окупаційних режимів. 

УПА продовжила боротьбу українського народу за відновлення державної незалежності України та опору іноземному пануванню, започатковану в роки Української революції 1917-1921 років і продовжену Українською Військовою Організацією (УВО) та Організацією Українських Націоналістів (ОУН). 

Воїни УПА законом України визнані борцями за незалежність України у ХХ столітті.

Нагадаємо, 5 лютого у Львові облили червоною фарбою пам‘ятник Степану Бандері у Львові. Поліцейські затримали вандалів за кілька днів. Ними виявилися двоє студентів віком 19 та 24 роки з Хмельниччини, які навчалися у Львові.

Довідка: За каденції третього президента України Віктора Ющенка було підписано довгоочікувані укази про присвоєння звання Герой України Головнокомандувачу УПА Роману Шухевичу та Провіднику ОУН Степану Бандері.

Однак, у жовтні 2011 року Вищий адміністративний суд України, потураючи тодішньому президенту Віктору Януковичу, скасував ці укази президента. Численні касаційні скарги на ці судові рішення залишені судом без задоволення.

Степан Бандера - український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

Роман Шухевич - український політик і державний діяч, військовик. Член галицького крайового проводу Організації українських націоналістів. Генерал-хорунжий, головнокомандувач Української повстанської армії, голова Секретаріату Української головної визвольної ради (1943–1950).

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme