У Раді заявили, що СБУ тисне на свідків щодо надання статусу УБД бійцям батальйону імені Шейха Мансура

Попри ухвалення закону про надання українського громадянства добровольцям-іноземцям, які воювали за Україну на Донбасі, низці іноземних добровольців наразі загрожує депортація

Редактор стрічки новин
У Раді заявили, що СБУ тисне на свідків…
Скріншот

Служба безпеки України чинить тиск на осіб, які свідчать щодо надання статусу учасника бойових дій іноземним добровольцям з батальйону імені Шейха Мансура.

Про це заявила народна депутатка від "Європейської Солідарності" Яна Зінкевич під час свого виступу у Верховній Раді, передає Depo.ua.

"Як ви знаєте у нас є батальйон імені Шейха Мансура. Це іноземні добровольці, яких ми всі знаємо. Це здебільшого чеченці, яким немає повернення назад у їхню країну. Саме для них і для інших таких бійців-іноземців ми вчора приймали важливий закон, щоб вони могли отримати громадянство. Але що відбувається зараз? Три місяці здійснюється тиск СБУ на свідків, які свідчили цим бійцям іноземцям для отримання статусу учасника бойових дій", - сказала депутатка.

Вона наголосила, що якщо хоча б один свідок відмовиться від своїх свідчень щодо УБД бійця-чеченця, втратити статус можуть і інші бійці батальйону.  

"Такий прецедент відбувся два місяці тому з батальйоном ОУН", – зазначила Зінкевич.

Нагадаємо, 14 грудня Верховна Рада ухвалила закон №5630 щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності нашої держави. Закон дозволяє спростити порядок набуття громадянства України громадянам Росії, які зазнали переслідувань через політичні переконання, особам, які проходили (проходять) військову службу за контрактом у ЗСУ, а також особам, які брали безпосередню участь в АТО/ООС.

Довідка: 14 травня 2021 року РНБО наклало санкції на 557 "злодіїв у законі" та 111 іноземців, які є "кримінальними авторитетами" в усьому світі. Водночас згодом одразу кілька десятків народних депутатів під час засідання Верховної Ради виступили із заявою, у якій закликали РНБО зняти санкції з деяких добровольців, які воювали на Донбасі, і потрапили у цей пакет санкцій.

Зокрема в санкційному переліку опинилися громадяни Росії, які воювали на Донбасі за Україну в складі добровольчого батальйону імені шейха Мансура.

Йдеться про Мусліма Ідрісова, Умхана Автаєва та Салмана Сайнароєва. Вони мають російське громадянство і, згідно з указом президента Володимира Зеленського, можуть бути видворені до Росії. А втім, ще у червні 2021 року Данілов заявляв про додаткову перевірку трьох людей із переліку "злодіїв у законі".

Наприкінці травня 2021 року в Одесі заарештували інгушського активіста Ільяса Белхароєва, якого Росія оголосила в міжнародний розшук. На суді він просив врахувати, що є волонтером та допомагав добровольцям, зокрема з батальйону "Шейха Мансура". Згодом він потрапив під захист представництва управління Верховного комісаріату ООН у справах біженців, справу про його екстрадицію призупинено. 

Читайте також: Батальйон імені Шейха Мансура: Чому можуть депортувати підсанкційних чеченських добровольців

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme