У сфабрикованій "справі моряків" ДБР підігрує країні-агресору, – адвокат Порошенка

У Державному бюро розслідувань (ДБР) відмовилися залучити до так званої "справи моряків", сфабрикованої проти п’ятого президента і лідера "Європейської Солідарності" Петра Порошенка, рішення Міжнародного морського трибуналу в Гамбурзі

Журналіст відділу новин
У сфабрикованій "справі моряків" ДБР під…
Фото: Прес-служба "ЄС"

На думку адвоката Порошенка Ігоря Голованя, у ДБР вирішили почекати, а раптом Україна все ж таки програє у міжнародному процесі по інциденту в Керченській протоці.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис юриста у Facebook.

"Суспільство вже почало забувати про "справу моряків" – зареєстроване ДБР з подачі агентів впливу держави-агресора кримінальне провадження, в межах якого слідчі ДБР намагаються довести, що Україна і українські моряки самі винні у захопленні росіянами наших кораблів", – наголосив Головань.

За його словами, тим часом старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань Анна Сергєєва "прямо 10 липня 2021 р. винесла постанову, якою відмовилася витребувати і долучити до матеріалів провадження копію офіційного тексту Рішення міжнародного трибуналу з морського права від 25.05.2019".

Головань нагадав, що трибунал тоді зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених у Керченській протоці українських моряків і кораблі та повернути їх в Україну.

"За два роки "розслідування" Рішення міжнародного трибуналу з морського права від 25.05.2019 навіть не було приєднано до матеріалів провадження", – зазначив адвокат.

Крім того, він оприлюднив відповідь ДБР, в якій зазначено: "спір між Україною та РФ ще розглядається, остаточного рішення не винесено".

"Слідчі ДБР і їх замовники дуже сподіваються, що Україна програє", – підсумував Головань.

У сфабрикованій "справі моряків" ДБР підігрує країні-агресору, – адвокат Порошенка

Відповідь ДБР у справі захоплення моряків у Керченській протоці

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили три українських кораблі - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

27 грудня 2018 року усі полонені Росією українські моряки визнали себе військовополоненими.

7 вересня 2019 року Україна і Росія обмінялися полоненими і до України повернулися 35 бранців Кремля, серед яких всі 24 моряка. Українською владою були звільнені й помилувані 12 росіян.

Довідка: 25 травня 2019 року Міжнародний трибунал з морського права у Гамбурзі оголосив про застосування тимчасових заходів до Російської Федерації стосовно порушення нею імунітетів трьох українських військових кораблів та 24 членів їхніх екіпажів.

Засідання морського трибуналу в Гамбурзі відбулося рівно через шість місяців після захоплення Росією у Керченській протоці екіпажів двох малих броньованих артилерійських катерів і буксиру ВМС України.

Справу по суті розглядає Арбітражний трибунал у Гаазі, який має юрисдикцію щодо всіх спорів між Україною і Росією за Конвенцією ООН з морського права.

21 травня 2019 року Державне бюро розслідувань за заявою екс-заступника голови Адміністрації президента часів Януковича Андрія Портнова, який повернувся в Україну після п'яти років переховування за кордоном, порушило справу проти Петра Порошенка через здійснення у листопаді 2019 року переходу корабельною групою ВМС Збройних сил України з Чорного в Азовське море в районі Керченської протоки.

Читайте також: Бійня в Керченській протоці: Чому Росія напала на українські військові кораблі

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme