У Швеції вперше в історії прем'єр-міністром стала жінка

Раніше 54-річна Магдалена Андерссон працювала міністеркою фінансів

Редактор стрічки новин
У Швеції вперше в історії прем'єр-мініст…
Фото: svt.se

Сьогодні, 23 листопада, шведський парламент підтримав кандидатуру лідерки соціал-демократів Магдалени Андерссон на посаду прем'єр-міністра. Вперше в історії Швеції прем'єр-міністром країни стала жінка

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на SVT.

У Швеції кандидату в прем'єр-міністри для затвердження необхідно, щоб більшість голосів членів парламенту не були проти кандидатури. У парламенті Швеції 349 депутатів. 174 депутати проголосували проти кандидатури Андерссон, 117 були "за", 57 утрималися. Один депутат був відсутній на голосуванні. Таким чином новопризначена прем'єрка була за крок від поразки, адже кількість голосів "проти" і тих, хто "за" або "утримався" була рівною.

Офіційно Андерссон прийме повноваження тільки після зустрічі з королем Карлом XVI Густавом. Зустріч відбудеться у п'ятницю, 26 листопада.

Андерссон після голосування розповіла про пріоритети на посаді. Вона планує повернути демократичний контроль над школами та охороною здоров'я, відмовитися від приватизації сектору соціального забезпечення, а також добитися лідерства Швеції у сфері боротьби зі зміною клімату.

Зазначимо, що серед скандинавських країн жінки обіймають або обіймали раніше посаду прем'єр-міністра у Данії, Норвегії, Фінляндії та Ісландії.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Швеції Петер Хультквіст повідомив, що його країна готова направити до України військовослужбовців. Це може відбутися в межах навчальної місії під керівництвом Європейського Союзу на тлі російської агресії. 

Довідка: У червні цього року шведський парламент проголосував за недовіру прем'єр-міністру Стефану Лофвену. Основним приводом для висловлення недовіри прем'єру стали наміри уряду дозволити орендодавцям вільно встановлювати орендну плату за квартири у новобудовах. 

Це перший випадок у шведській історії, коли прем'єр-міністра відсторонили таким чином. 10 листопада Льовен подав заяву про відставку, а за деякий час до цього пішов з посади лідера Соціал-демократичної партії. Він очолював уряд Швеції з 2014 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme