У Венедіктової відкрили кримінальне провадження проти "Нафтогазу" та "Укрнафти" за зв'язки з Коломойським

В Офісі генерального прокурора відкрили кримінальне провадження за фактом можливих зловживань з боку керівництва "Нафтогазу" та "Укрнафти"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У Венедіктової відкрили кримінальне пров…
Фото: УНІАН

Йдеться про зловживання на користь структур олігарха Ігоря Коломойського щодо "проблемних" обсягів газу та виплату компенсації.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Telegram-канал "Все ходы записаны".

Зазначається, що сума компенсації становила близько 100 мільярдів гривень за поділ активів "Укрнафти" та "розлучення" компанії з акціонерами "Привату".

"Офіс Генерального прокурора відкрив кримінальне провадження за фактом можливих зловживань з боку керівництва НАК "Нафтогаз" та ПАТ "Укрнафта" на користь структур Ігоря Коломойського. Йдеться про можливі домовленості щодо "проблемних" обсягів газу та виплату "компенсації" на суму близько 100 млрд грн на тлі поділу активів "Укрнафта" та "розлучення" держкомпанії з акціонерами з ФПГ "Приват", – йдеться у повідомленні.

У Венедіктової відкрили кримінальне провадження проти "Нафтогазу" та "Укрнафти"В Офісі генерального прокурора відкрили кримінальне провадження за фактом можливих зловживань з боку керівництва "Нафтогазу" та "Укрнафти"

Зауважимо, у прес-службі Офісу генпрокурора станом на зараз інформацію про кримінальне провадження офіційно не повідомляли.

Нагадаємо, 4 лютого Україна виграла в Стокгольмському арбітражному суді у фірм олігарха Ігоря Коломойського та його бізнес-партнерів, які вимагали від України виплатити у справі "Укрнафти" 5,5 млрд доларів. Розглядати цю справу розпочали ще восени 2017 року.

8 листопада народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив, що державна компанія НАК "Нафтогаз України" віддасть олігарху Ігорю Коломойському природний газ на суму понад 100 мільярдів гривень.

За його словами, 26 жовтня "Нафтогаз" підписав із Коломойськи мирову угоду та погодився віддати йому 3,5 млрд куб. м газу зі сховищ. Перші 700 млн куб. м, зазначив Гончаренко, мають передати вже 30 листопада.

У свою чергу в "Нафтогазі" заявили, що мирову з Ігорем Коломойським не підписували і усі чутки про це назвали вигадкою та маніпуляціями.

Довідка: Позов проти України анонсувався ще в січні 2015-го року, коли парламент прийняв законопроект №1310, згідно з яким було внесено принципова поправка в закон про акціонерні товариства, що дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція. Це дозволило державі повернути контроль над "Укрнафтою".

Пізніше міноритарні акціонери "Укрнафти", підконтрольні групі "Приват" Ігоря Коломойського (Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament), подали позов проти України до Стокгольмського арбітражу.

Кіпрські компанії стверджують, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України: експропріація газу, видобутого ВАТ "Укрнафта" або покупка такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогазу України" протягом декількох років; зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" в результаті зміни кворуму для проведення загальних зборів акціонерів з 60% до 50%; відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою"; збільшення рентної плати за використання надр.

Мін'юст України в справі проти міноритаріїв "Укрнафти" залучив британську юрфірму Latham & Watkins.

Читайте також: Залишився тільки Коломойський: Як інтерв'ю Авакова показало, що олігархи об'єдналися проти Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme