Вражає молодь та легше переноситься: У ВООЗ розповіли про новий коронавірус "Омікрон"

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) опублікувала перші дані про характеристики нового південноафриканського штаму коронавірусу, який отримав назву "Омікрон"

Редактор стрічки новин
Вражає молодь та легше переноситься: У В…
Фото: Рixabay

За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу "Омікрон" має специфічні симптоми і характеристики

Наразі основна інформація про новий штам вірусу надходить з Південної Африки, де він набув найбільшого поширення, передає Depo.ua з посиланням на сайт організації.

Згідно з отриманими даними, поки неясно, чи він більш заразний, ніж інші штами, і наскільки швидко поширюється. Але вже можна сказати, що вражає він переважно молодих людей, і переносять захворювання вони у легшій формі.

Водночас, як наголошують у ВООЗ, наскільки тяжкі наслідки перенесеного захворювання, можна буде дізнатися лише за кілька днів, а то й тижнів.

Перші свідчення також вказують на те, що існує підвищений (у порівнянні з попередніми штамами) ризик повторного зараження варіантом "Омікрон" серед тих, хто вже перехворів і одужав.

Водночас ВООЗ наголошує, що всі штами коронавірусу загрожують важкими ускладненнями або смертю, тому найкращий спосіб боротьби з ним – превентивна вакцинація, хоча ступінь стійкості "Омікрона" до наявних вакцин вимагає перевірки.

Організація також рекомендує дотримуватися запобіжних заходів – соціальної дистанції, маскового режиму та гігієни.

Більш докладнішу інформацію про новий штам в організації обіцяють оприлюднити у міру її надходження протягом найближчих днів та тижнів.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що вчені вивчають новий штам коронавірусу B.1.1.529 після виявлення випадків зараження ним у Південній Африці. Новий варіант має 32 мутації.  Науковці стверджують, що мутації цього COVID-штаму можуть вплинути на здатність вірусу інфікувати клітини та поширюватись та ускладнюють атаку імунних клітин на патоген.

Крім того, щонайменше дві мутації цього варіанта COVID-19 збільшують інфекційність та знижують розпізнавання антитіл.

26 листопада перший випадок зараження новим варіантом коронавірусу зафіксували в Європі. Інфікованою новим штамом COVID-19 виявилася людина, яка приїхала до Бельгії з-за кордону. 

Згодом Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) назвала новий штам коронавірусу грецькою літерою "Омікрон" та кваліфікувала новий варіант вірусу як той, що викликає занепокоєння. Згідно з даними ВООЗ, "Омікрон" має безліч мутацій і ризик повторного зараження – дуже високий.

Низка країн вже запроваджують карантинні обмеження через "Омікрон". Забороняються також подорожі до Південної Африки та в'їзд з цього регіону іноземців.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme