У ВООЗ закликали не скорочувати терміни самоізоляції через COVID-штам "Омікрон"

Директор Всесвітньої організації охорони здоров'я з надзвичайних ситуацій Майкл Райан закликав країни не скорочувати терміни самоізоляції для громадян через штам коронавірусу "Омікрон"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
У ВООЗ закликали не скорочувати терміни…
Фото: Рixabay

За його словами, новий варіант коронавірусу більш заразний та недостатньо вивчений.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на The Guardian.

"Найважливішим в цей момент є те, що нам потрібно бути обережними при негайній зміні тактики і стратегії на основі того, що ми бачимо в ранніх даних про штам "Омікрон", – наголосив він.

Райан зауважив, що негативний тест на коронавірус на шостий чи сьомий день самоізоляції може не зафіксувати хворобу, тому варто відбути всі 10 днів карантину.

Нагадаємо, 18 грудня очільник МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що в Україні виявили перший випадок зараження COVID-штамом "Омікрон". Він розповів, що особа, яка виявилась інфікованою цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на COVID-19. Водночас він не повідомив, у якому саме місті перебуває інфікована людина. 

Довідка: Штам, який наразі має назву B.1.1.529, або "Омікрон", вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконгу — в мандрівника з Південної Африки. Цей штам має 32 мутації в білку-"шипі" коронавірусу, за допомогою якого вірус проходить у клітини та розмножується.

За результатами дослідження, ризик потрапити до лікарні з COVID-штамом "Омікрон" на 40% нижчий, ніж з "Дельтою". Також дослідники з'ясували, що для деяких людей, які не хворіли на коронавірус раніше і не вакцинувалися, ризик госпіталізації при омікрон-штамі в середньому на 11% нижчий, ніж якби вони підхопили дельта-штам. Водночас дослідники наголошують, що штам "Омікрон" відрізняє ще вища заразність, ніж у "Дельти", а це означає, що кожен хворий цим штамом коронавірусу може стати причиною перевантаження медичної системи, якщо його буде потрібно госпіталізувати.

За даними ВООЗ, випадки зараження новим штамом коронавірусу "Омікрон" зафіксували вже щонайменше у 106 країнах світу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme