У Зеленського розповіли, на що можна буде витратити 1 тис. грн за COVID-вакцинацію

Тисячу гривень, які отримають повністю вакциновані українці, громадяни зможуть витратити на підтримку малого бізнесу

Журналіст стрічки новин
У Зеленського розповіли, на що можна буд…
Фото: Depo.ua

Прес-секретар президента Сергій Никифоров заявив, що це не будуть "живі гроші" й кошти не можна буде витратити на горілку або цигарки.

Про це він розповів у коментарі УНІАН, передає Depo.ua.

Тисячу за вакцинацію українцям нададуть у виді ваучерів чи депозитів. Також буде наданий значний перелік товарів та послуг, які можна буде оплатити цими грошима.

"Єдине, що це не будуть живі гроші. Це буде якийсь сертифікат або депозит, або ваучер, або щось таке. Тобто його не можна буде витратити на горілку і цигарки. Буде перелік послуг і товарів, на які можна буде витратити цю тисячу гривень. Це послуги й товари зі сфери культури: квитки, театр, кіно, концерти, книжки, подорожі, музеї та інше... Там буде більший перелік послуг, але концептуально – це послуги і бізнеси, які постраждали від карантинних обмежень", – пояснив Никифоров.

Стосовно термінів цієї програми прес-секретар нічого сказати не зміг і порадив орієнтуватися на відео очільника держави Володимира Зеленського.

"Це поки що вся наявна інформація… Зрозуміло, що механізм якось буде відрізнятися, як саме – поки не можу сказати, для тих, у кого є "Дія" і у кого немає "Дії", але це зараз ще проробляється", – зауважив речник.

За словами Никифорова, ці кошти некоректно називати грошима за вакцинацію, оскільки їх нададуть у межах підтримки підприємців.

"Це все ж таки масштабна програма підтримки бізнесу, яка відбуватиметься отак опосередковано через споживачів та клієнтів. Таким чином ми заохочуємо і вакцинуватися людей, і допомагаємо бізнесу", – резюмував він.

Нагадаємо, соцмережі дуже негативно відреагували на таку ініціативу президента. Користувачі пропонували свої варіанти, на що витратити ці кошти.

Довідка: Фраза про "тисячу" з'явилася в українському політичному лексиконі наприкінці нульових років поточного століття. Тоді чинна прем'єр-міністерка Юлія Тимошенко своїм указом розпочала видавати так звану компенсацію усім, хто мав вклади у радянському Сбербанку.

Оскільки сума виплати складала 1 тис. грн, цей популістичний проект отримав неофіційну назву "Юліна тисяча". Тільки за 2008-й, перший рік функціонування, ця програма обійшлася держбюджету в 5,857 млрд грн.

Після цього подібні проекти з роздачі грошей населенню під будь-якими приводами стали називати аналогічно. Уперше фраза "Вовина тисяча" з'явилася 2020 року під час епідемії коронавірусу, коли бізнесмени та наймані працівники, які постраждали від жорсткого кооронавірусного локдауну, могли отримати певну компенсацію – розміром 8 тис. грн.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme