У Зеленського розповіли, як Україна отримає у ЄС статус кандидата за пришвидшеною процедурою

Заступник глави офісу президента Ігор Жовква заявив, що робота Єврокомісії з підготовки висновку про готовність України отримати статус кандидата буде суттєво швидшою, ніж в інших держав

Журналіст стрічки новин
У Зеленського розповіли, як Україна отри…
Фото: pixabay

За його словами, зараз досягнута домовленість про процедуру, що за очікуваннями Києва призведе до пришвидшеного отримання Україною статусу кандидата на членство в ЄС.

Про це Жовква заявив у коментарі "Європейській правді", коментуючи підсумки переговорів президента Володимира Зеленського з очільницею Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, передає Depo.ua.

"Розмова двох лідерів була присвячена лише одному питанню – початку процедури розгляду заявки України вже брюссельською бюрократією. І від сьогоднішнього дня ми можемо говорити, що Єврокомісія вже розпочала підготовку офіційного висновку щодо відповідності України Копенгагенським критеріям", – розповів він.

Згідно з правилам ЄС, статус кандидата може отримати лише держава, яка відповідає "Копенгагенським критеріям" щодо політичної та економічної готовності держави розпочинати переговори про вступ.

Жовква наголосив, що йдеться не про заповнення Україною масштабного опитувальника, що заповнювали держави Західних Балкан, які останніми отримували кандидатський статус. Натомість Київ та Брюссель ведуть діалог про отримання висновку.

"Ми не говоримо зараз про бюрократичні процедури. Наша мета і мета Єврокомісії – це отримання переконливого висновку. І сьогодні Від Урсули фон дер Ляєн буквально прозвучало, що ті документи, що готуються, як правило, роки і роки, щодо України буде підготовлено протягом кількох місяців", – зазначив посадовець, додавши, що процедурні питання щодо втілення цього політичного рішення, узгодженого на рівні президентів,  покладені на Єврокомісію та уряд України.

За словами заступника глави ОПУ, пришвидшити цей процес допоможе те, що у Брюсселі вже є достатньо даних про прогрес реформ в Україні.

"Україна проробила значну роботу у раках виконання Угоди про асоціацію, Приєднання до ENTSO-E тощо. У Єврокомісії готові взяти до уваги пророблену роботу, щоби пришвидшити підготовку висновку щодо нашої готовності для отримання статусу кандидата", – резюмував Ігор Жовква.

Нагадаємо, 9 березня Зеленський обговорив з главою Єврокомісії членство України у Євросоюзі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme