У Зеленського шукають спосіб подарувати Коломойському спірний газ "Укрнафти", – Рябошапка

Українська влада шукає спосіб подарувати олігарху Ігорю Коломойському природний газ на десятки мільярдів гривень
 

Журналіст відділу новин
У Зеленського шукають спосіб подарувати…
Фото: ОП

Це відбувається попри те, що міжнародний Стокгольмський арбітраж на початку 2021 року відмовив олігарху у відповідному позові на 5,5 млрд доларів, звинувативши його в корупції.

Про це в ефірі телеканалу "Україна 24" заявив колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка, інформує Depo.ua.

"Після того, коли Коломойський програв Стокгольмський арбітраж, в якому його звинуватили безпосередньо в корупції, він пішов у Господарський суд міста Києва. Зараз рішення ще не винесено. Судове засідання призначено на кінець листопада. А на наступний день після судового засідання призначена наглядова рада "Нафтогазу", де і мають віддати. Держава має помиритися з Коломойським і віддати йому ці гроші, в яких Стокгольмський суд йому відмовив", – заявив Рябошапка.

Він процитував резолютивну частину рішення Стокгольмського арбітражу, який прямо звинуватив олігархів Коломойського і Боголюбова в корупції.

"Я процитую з резолютивної частини. Це не Печерський суд сказав, це у Стокгольмі суд сказав, що інвестиції заявників в Україні, тобто Коломойського і Боголюбова, включаючи їхню поведінку щодо отримання контролю над менеджментом "Укрнафти", пов'язані з хабарництвом та корупцією, і це суперечить міжнародній публічній політиці. Є правова доктрина, і суд теж навів її, що якщо ти використовуєш корупцію, коли ти ведеш бізнес, ти не маєш права, не можеш іти в судову інституцію і вимагати там захисту", – пояснив екс-генпрокурор.

За його словами, чинна влада зупинила всі розслідування щодо махінацій Коломойського в "Укрнафті".

"Замість того, щоб пред'явити підозри і конфіскувати цей газ, віддати українцям, зараз влада шукає способи, як її віддати Коломойському", – підсумував Рябошапка.

Нагадаємо, 4 лютого Україна виграла в Стокгольмському арбітражному суді у фірм олігарха Ігоря Коломойського та його бізнес-партнерів, які вимагали від України виплатити у справі "Укрнафти" 5,5 млрд доларів. Розглядати цю справу розпочали ще восени 2017 року.

8 листопада народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко повідомив, що державна компанія НАК "Нафтогаз України" віддасть олігарху Ігорю Коломойському природний газ на суму понад 100 мільярдів гривень.

За його словами, 26 жовтня "Нафтогаз" підписав із Коломойськи мирову угоду та погодився віддати йому 3,5 млрд куб. м газу зі сховищ. Перші 700 млн куб. м, зазначив Гончаренко, мають передати вже 30 листопада.

У свою чергу в "Нафтогазі" заявили, що мирову з Ігорем Коломойським не підписували і усі чутки про це назвали вигадкою та маніпуляціями.

Довідка: Позов проти України анонсувався ще в січні 2015-го року, коли парламент прийняв законопроект №1310, згідно з яким було внесено принципова поправка в закон про акціонерні товариства, що дозволяє провести збори акціонерів при кворумі 50% плюс одна акція. Це дозволило державі повернути контроль над "Укрнафтою".

Пізніше міноритарні акціонери "Укрнафти", підконтрольні групі "Приват" Ігоря Коломойського (Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Managament), подали позов проти України до Стокгольмського арбітражу.

Кіпрські компанії стверджують, що, на їхню думку, існують чотири основні причини для позову до України: експропріація газу, видобутого ВАТ "Укрнафта" або покупка такого газу за заниженими цінами з боку НАК "Нафтогазу України" протягом декількох років; зміна корпоративної структури ПАТ "Укрнафта" в результаті зміни кворуму для проведення загальних зборів акціонерів з 60% до 50%; відсторонення осіб, призначених інвесторами, від управління "Укрнафтою"; збільшення рентної плати за використання надр.

Мін'юст України в справі проти міноритаріїв "Укрнафти" залучив британську юрфірму Latham & Watkins.

Читайте також: Залишився тільки Коломойський: Як інтерв'ю Авакова показало, що олігархи об'єдналися проти Зеленського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme