У Зеленського заявили, що президент не обговорюватиме з Меркель компенсації за "Північний потік-2"

Президент України Володимир Зеленський не планує обговорювати з канцлером Німеччини компенсації за запуск російського газопроводу "Північний потік-2"

Журналіст стрічки новин
У Зеленського заявили, що президент не о…
Фото: ОП

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на брифінг прес-секретаря президента Сергія Никифорова.

За його словами, український лідер намагатиметься зупинити будівництво "потоку".

"Зеленський завжди повторює, що намагатиметься зупинити "Північний потік-2", аж поки по ньому не піде газ, і навіть після цього. Я думаю, це і є програма максимум. Позиція Зеленського (щодо компенсацій – ред.) така: "Північний потік-2" – це вже давно не економічне питання, це питання безпеки. Саме тому, я думаю, про якісь економічні компенсації не йтиметься", – пояснив Никифоров.

Він додав, що Україна змогла б погодитись лише на гарантії безпеки, зокрема, щодо окупованих Росією територій України.

"Якщо не вдасться це зробити (зупинити газопровід -= ред.), то ми говоримо про гарантії, безпекові гарантії. І найімовірніше, якщо йтиметься про них, то вони стосуватимуться повернення, тим чи іншим чином, окупованих територій. Я думаю, що на таке ми можемо обміняти", – підсумував прес-секретар.

Нагадаємо, 14 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що російсько-німецький газопровід "Північний потік-2" представляє загрозу Україні, тому його можна запускати тільки за умови деокупації українських територій і енергобезпеки України.

15 червня Дмитро Кулеба заявив, що "Північний потік-2" загрожує безпеці низки країн Центральної Європи, тому що його запуск може створити загрозливий безпековий дисбаланс.

16 червня Володимир Зеленський назвав проект "Північний потік-2" політичною зброєю проти України.

23 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" є геополітичним проектом, який загрожує безпеці України.

27 червня кандидати в канцлери Німеччини Армін Лашет (Християнсько-демократичний союз) і Олаф Шольц (федеральний міністр фінансів Німеччини) допустили зупинку проекту "Північний потік-2".

Довідка: "Північний потік-2" – проект розширення газогону "Північний потік" у Балтійському морі довжиною 1 234 км. Київ виступає проти цього проекту, адже після його запуску Росія може припинити транзитне транспортування газу через Україну в Європу. Транзит газу щорічно приносить до українського бюджету близько 3 млрд гривень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme