Україна 31 жовтня перейшла на зимовий час: Можливо, це вже востаннє

Україна вночі у неділю, 31 жовтня, перейшла на зимовий час – стрілку годинника потрібно було перевести на одну годину назад

Журналіст стрічки новин
Україна 31 жовтня перейшла на зимовий ча…
Фото: Рixabay

За традицією, це відбулося о четвертій годині ранку за київським часом.

Відомо, що Україна з 1981 року двічі на рік змінює час: наприкінці березня переходить на літній, а в кінці жовтня — на зимовий. Однак нинішнє переведення годинників на зимовий час може стати незмінним, пише Depo.ua.

Руслан Стефанчук після обрання його новим головою парламенту, заявив, що таки має намір скасувати переведення годинників і залишитися жити на зимовому часі. Торік народним депутатам вдалося підтримати його законопроект №4201 "Про обчислення часу" лише за основу. Однак вже цієї зими нардепи можуть остаточно скасувати переведення годинників.

"Я думаю, що після того, як Україна перейде на зимовий час, ця дискусія знову повинна бути піднята", — сказав Стефанчук на брифінгу кілька днів тому.

Хто придумав переводити годинники й чому це незручно

Традицію переводити годинник в Європі ввели після Першої світової війни. Метою була економія електроенергії. Однак не секрет, що переведення годинників створює багато незручностей залізничникам і авіадиспетчерам, які повинні постійно двічі на рік змінювати розклад рейсів.

Також ця традиція негативно впливає на біологічні ритми та здоров'я українців. Свого часу про це говорила і колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун, а також різні дослідження.

Європейський Союз теж з 2019 року скасував обов'язкове для всіх країн переведення часу. Єврокомісія досі погоджує всі питання, пов'язані з потенційними економічними збитками. Але вже в цьому жовтні країни ЄС, які підтримали нове рішення, переведуть годинник в останній раз.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що відмова від сезонного переходу на літній час потрібна Україні для гармонізації законодавства з нормами Європейського Союзу.

Читайте також: Перехід на зимовий час: Як це пережити

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme