Україна і ЄС оновили Угоду про асоціацію: Що саме додалося

Україна та Євросоюз схвалили внесення змін до "цифрового" доповнення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, підготовка до чого розпочалася ще у 2019 році

Журналіст стрічки новин

"Цифрові" доповнення Угоди про асоціацію стосуються телекомунікаційних послуг. Відповідно до схваленого рішення, Україна взяла на себе зобов’язання імплементувати найновіше законодавство ЄС у сфері цифровізації синхронно з державами-членами ЄС з метою отримання повного режиму внутрішнього ринку ("цифрового безвізу") та інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Урядовий портал".

У рамках підготовки до засідання, яке відбулося 22 листопада в Брюсселі, українська сторона актуалізувала Дорожню карту інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС. Стратегічна частина була актуалізована у зв’язку з прийняттям низки євроінтеграційних нормативно-правових актів з часу попереднього оновлення Дорожньої карти в листопаді 2020 року. Зміни до Плану заходів зумовлені фіналізацією Доповнення XVII-3.

Представники ЄС вкотре наголосили, що ключовою складовою законодавчих змін у процесі інтеграції України до Єдиного цифрового ринку ЄС є належна імплементація закону "Про електронні комунікації" та ухвалення законопроекту про національного регулятора в секторі електронних комунікацій, який повністю відповідатиме acquis ЄС.

Україна поінформувала про свої цифрові євроінтеграційні здобутки та отримала схвальну оцінку від партнерів з ЄС. Зокрема, представники Єврокомісії наголосили, що Україна була однією з перших країн поза межами ЄС, ковідні сертифікати якої були визнані офіційним Брюсселем.

Сторони також домовились про подальшу плідну співпрацю, зокрема щодо встановлення екосистеми DESI (Digital Economy and Society Index) в Україні. Це дасть змогу Україні визначити динаміку та прогрес цифрового розвитку, порівнюючи з цифровими економіками ЄС, тим самим сприятиме інтеграції до Єдиного цифрового ринку ЄС як рівноправного партнера.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявляв, що у найближчі два роки Україна планує отримати ще чотири безвізи з Європейським Союзом, крім промислового – авіаційний (угода про відкрите небо), енергетичний (приєднання до європейської енергомережі ENTSO-E), митний (приєднання до конвенції про процедуру спільного транзиту) та цифровий безвіз.

А 2 червня стало відомо, що в ЄС дали Україні рекомендації щодо промислового безвізу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme