Україна і Туреччина спільно реалізовують понад 30 оборонних проектів

За останні чотири роки кількість спільних проектів України і Туреччини в оборонній сфері перевищила 30
 

Журналіст відділу новин
Україна і Туреччина спільно реалізовують…
Фото: Укроборонпром

Загальний товарообіг між Україною і Туреччиною досягає 5 млрд доларів, 1 млрд з яких – це оборонні контракти, підписані за останні 3-4 роки.

Про це йшлося в ході панелі про українсько-турецьку оборонну співпрацю в рамках виставки SAHA Expo у Стамбулі, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"За останні 4-5 років кількість угод та контрактів між Україною та Туреччиною зросла в рази. Це домовленості між сусідніми та дружніми країнами, з високим рівнем довіри стратегічного партнерства, які несуть взаємну вигоду обом країнам... За останні 4 роки ми збільшили кількість спільних проектів і зараз їх понад 30. Загальний товарообіг досягає 5 млрд доларів, 1 млрд з яких – це оборонні контракти, підписані за останні 3-4 роки. Ми рухаємося в бік спільних бізнес-моделей", – сказав технічний директор Baykar Makina Халюк Байрактар.

Посол України в Туреччині Василь Боднар наголосив на тому, що Україна та Туреччина не просто дві країни, які продають один одному продукцію, а країни, які ведуть бізнес разом і працюють над зміцненням обох країн в оборонній сфері.

Генеральний директор ДК "Укрспецекспорт" Вадим Ноздря констатував, що в України та Туреччині подібні цілі – це розширення можливостей оборонної сфери та посилення збройних сил.

"Діалог наш триває та розвивається у різних вимірах в оборонній сфері… Україна має унікальний досвід в оборонній промисловості, пропонує різноманітні товари та продукцію. І ми переконані в тому, що для подальшої співпраці з оборонною промисловістю Туреччини маємо перспективи та простір для маневру", – сказав Ноздря

Також гендиректор "Укрспецекспорту" окреслив наявні військово-технічні проекти, над якими працюють Україна та Туреччина, та можливі подальші напрямки розвитку співпраці.

"Наше стратегічне партнерство ґрунтується на довірі та політичному діалозі між нашими Президентами, практичним локомотивом якого є співпраця в оборонній сфері… Ми прагнемо додати нових вимірів у нашу співпрацю, використовуючи весь чинний потенціал. Я чітко бачу це на цій виставці. Також ми працюємо не лише у вимірі інтересів двох країн, а й для третіх ринків, виступаючи з новими позитивними ініціативами", – сказав Боднар.

Нагадаємо, 12 січня 2019 року Україна підписала контракт з Туреччиною щодо закупівлі для української армії ударних дронів Bayraktar TB2. Перші 6 безпілотників Bayraktar TB2 зі станціями керування і запасом ракет прибули в Україну і були взяті на озброєння у березні 2019 року.

4 березня 2020 року Міністерство оборони України оголосило про плани щодо виробництва разом з представниками Туреччини ударних БПЛА в Україні.

12 листопада 2021 року Україна підписала угоду про постачання двигунів для виробництва турецького безпілотного винищувача Myus і для безпілотників Akinci.

Читайте також: Завод з виробництва безпілотників Bayraktar в Україні: Чому його поява цілком реальна

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme