Україна отримає від Бельгії дослідницьке судно для моніторингу Чорного моря

Бельгія передасть Україні вживане дослідницьке судно "Бельгіка" з 5 лабораторіями на борту для проведення наукового моніторингу Чорного моря

Журналіст стрічки новин

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зазначимо, що передача судна передбачена меморандумом у сфері охорони та відтворення вод і раціонального використання водних ресурсів. Документ був підписаний з Бельгійським федеральним офісом з наукової політики та Бельгійським королівським інститутом природничих наук.

"Цим меморандумом бельгійська сторона підтверджує свою готовність безплатно передати Україні дослідницьке судно "Бельгіка". Судно 1984 року у хорошому стані та має унікальне вбудоване обладнання, наприклад, високоточні ехолоти", – розповіли у Міндовкілля.

Варто додати, що досі в України не було жодного робочого дослідницького судна. Корабель "Бельгіка" дозволить країні здійснювати незалежний від рибальства науковий моніторинг рибних запасів, фундаментальні наукові дослідження у відкритому морі, геологічну розвідку морського дна тощо.

"Охорона морських екосистем включена до екологічного блоку Угоди про асоціацію Україна-ЄС, згідно з яким наша держава має здійснювати регулярний морський моніторинг за європейськими стандартами. Наразі Україна впроваджує положення Рамкової Директиви ЄС про морську стратегію для поетапного досягнення гарного екологічного стану морського середовища, – додав міністр захисту довкілля Роман Абрамовський.

Відомо, що судно почнуть використовувати вже восени. Переведення "Бельгіки" до України відбудеться за фінансової підтримки проекту ЄС "Європейський Союз задля посилення екологічного моніторингу в Чорному морі".

Зазначимо, що крім цього меморандум передбачає посилення співпраці українських та бельгійських вчених щодо спільного вивчення Чорного моря, зокрема проблеми підвищення рівня сірководню.

Також бельгійська сторона запросила українських фахівців взяти участь у дослідженнях у Північному морі.

Нагадаємо, днями стало відомо, що у Туреччині розпочали будувати для України унікальний корвет.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme