Україна та Пентагон спростували фейк про те, що рф регулярно збиває літаки ЗСУ із західною зброєю

Міноборони росії вже втретє за півтора місяця заявило про нібито збиття українського військово-транспортного літака біля Одеси. В українській владі, Збройних силах та Пентагоні спростували ці заяви

Україна та Пентагон спростували фейк про…

Про це пише "BBC News Україна", передає Depo.ua.

Зокрема, вдень 4 червня на щоденному брифінгу речник міноборони рф генерал-майор Ігор Конашєнков заявив про нібито падіння біля Одеси українського літака, який доставляв озброєння і боєприпаси. Схожі заяви Конашєнков робив 26 травня і 17 квітня.

Речник Одеської ОВА Сергій Братчук у коментарі BBC заперечив цю інформацію: "Ми це спростовуємо і з цього сміємося. Це вже не перша така їхня заява, яка просто на голову не налазить. Вони такими заявами намагаються для своєї аудиторії компенсувати успіхи українських Збройних сил саме в плані протидії ворожій авіації. Це саме ми збиваємо їх гелікоптери, літаки, знищуємо російські ракети в повітрі".

Інформацію про збиття українського літака в Одеській області спростувало також командування Повітряних сил ЗСУ. "Це фейк. Якщо вірити їхнім заявам, то вони вже щонайменше дві українські армії знищили", — сказав речник командування Юрій Ігнат.

Інформацію про "регулярні падіння" на Одещині українських літаків з західним військовим вантажем спростовували навіть у Пентагоні.

"Жоден літак не був збитий. Немає жодних ознак того, що росіяни завдали удару по вмісту допомоги", — заявляв представник Пентагону в середині квітня після першої заяви рф на цю тему.

Речник Одеської ОВА Братчук також зазначив, що в цьому регіоні росія не має відповідної військової техніки ППО, щоб збивати повітряні цілі в небі над Одесою.

У травні росіянами вдалося завезти системи ППО на острів Зміїний, але той розташований за 130 км на південь від Одеси. У ЗСУ вважають, що в такий спосіб росіяни хочуть захисти свої кораблі, також не виключене проведення атакувальних дій з цього напрямку.

"Воєнна розвідка має всі дані стосовно розгортання комплексів ППО на острові Зміїний: це і "Панцир", це і дві пускові установки "Тор-М2", які будуть забезпечувати протиповітряну оборону ближнього радіуса дії", — повідомляв 13 травня представник розвідки Вадим Скібіцький.

Дальність дії комплексу "Панцир" — до 20 км, а "Тор" — до 15 км.

"Вони там (на острові Зміїний — ред.) деякі одиниці техніки вже поставили, це ми прекрасно розуміємо. Але щодо нашого регіону їм точно нічого не вдасться", — наголосив речник Одеської ОВА.

Міноборони рф не оприлюднює жодних доказів подібних влучань. За підрахунками країни-агресора, вона вже нібито знищила 187 українських літаків, хоча, за даними міжнародного аналітичного центру Global Firepower, станом на 2021 рік ЗСУ загалом мали 172 літаки.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme