Україна та Польща розпочали переговори щодо спільного митного та прикордонного контролю

У Варшаві розпочався перший раунд переговорів України та Польщі щодо впровадження спільного митного та прикордонного контролю

Журналіст відділу новин
Україна та Польща розпочали переговори щ…
16 листопада розпочався перший раунд переговорів України та Польщі щодо впровадження спільного митного та прикордонного контролю

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України, передає Depo.ua.

Наразі делегації країн обговорюють проєкт міжурядової угоди про спільний контроль людей, транспортних засобів і товарів у спільних пунктах пропуску. 

Проєкт угоди має визначити процедури та правила:

  • роботи спільних пунктів пропуску;
  • обміну інформацією між контрольними службами;
  • протидії нелегальній міграції;
  • проведення спільних патрулів.

Окрім того, країни домовляються про можливість для контрольних служб України та Польщі передавати одна одній виконання своїх службових повноважень та функцій.

16 листопада розпочався перший раунд переговорів сторін, який триватиме два дні та має завершитися напрацюванням базової редакції документа.

У Мінінфраструктури пояснюють: впровадження спільного митного та прикордонного контролю спростить та пришвидшить перетин кордону для міжнародних перевізників і приватних осіб.

Так, загальний товарообіг між Україною і Польщею за 10 місяців 2022 року склав понад 10,35 млрд доларів. А за весь минулий рік — майже 10,2 млрд доларів. Пожвавленню торгових зв’язків з ЄС сприяла лібералізація умов міжнародних перевезень.

Після підписання угоди Україна стане країною, яка не входить до складу Євросоюзу, але має подібні пункти пропуску з країною-членом ЄС.

Пропозицію про спільний контроль на українсько-польському кордоні висунув президент Володимир Зеленський під час зустрічі в Києві із президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme