Україна заборонила дитячі книжки, які вихваляють армію Росії

Україна заборонила ввезення з території Росії трьох дитячих книг, у яких виявлена пропаганда держави-агресора

Журналіст стрічки новин
Україна заборонила дитячі книжки, які ви…
Скріншот

Держкомтелерадіо не дав дозвіл українському імпортеру на ввезення з території Росії в Україну ще трьох назв дитячих книг, у яких виявлена пропаганда держави-агресора.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Державного комітету телебачення і радіомовлення.

Дитячі книжки російського видавництва "Издательский дом "Проф-Пресс" "Стихи про машины малышам", "Транспорт", "Тесты для малышей (2–3 года)" розраховані на найменших читачів. Відповідно мають велику кількість ілюстрацій, у яких використовується символіка держави-агресора, її силових і військових структур, символіка комуністичного режиму.

На думку експертів, ці книжки – яскравий приклад російської пропаганди, яка ставить за мету мілітаризацію свідомості дітей, виховання імперського мислення, лояльного і навіть схвального ставлення до воєн і конфліктів, які розв’язує Росія проти інших країн світу.

У зв’язку з порушенням статей 28, 281 Закону України "Про видавничу справу" та відповідно до пунктів 3 та 4 Критеріїв оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України, експертна рада ухвалила рішення віднести ці видання до такої видавничої продукції, що не дозволена до розповсюдження на території України.

Нагадаємо, у грудні Держкомтелерадіо заборонив ввезення в Україну п’ятьох дитячих книг з території Росії, оскільки в них присутня пропаганда держави-агресора.

У травні 2021 року Україна анулювала понад дві тисячі дозволів на ввезення книг з Росії. У переліку анульованих дозволів – 2 226 назв книг.

Станом на січень 2021 року порівняно з 2011 роком обсяг книг, який імпортують з Росії в Україну, скоротився в 12 разів – насамперед після того, як в 2017 році були введені обмеження на ввезення російських книг в країну.

Читайте також: Повний paperless: Чому український книжковий ринок може завалити контрафактом з Росії

Довідка: з 2017 року Держкомтелерадіо видав 38 427 дозволів на ввезення видавничої продукції, надав 5 061 відмову у видачі дозволів та анулював 2 227 виданих раніше дозволів.

Зокрема, надано 350 відмов у видачі дозволів на ввезення з території держави-агресора 1 742 500 примірників пропагандистських видань. Ще 4 711 відмов надано внаслідок подання суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Крім того, на виконання рішення РНБО Держкомтелерадіо призупинив на строк застосування санкцій – три роки – видачу cуб’єктам господарювання дозволів на ввезення видавничої продукції російських видавництв, що випускають друковану продукцію антиукраїнського змісту, а також зупинив на строк застосування санкцій дію 11 894 виданих раніше дозволів на ввезення з території держави-агресора майже 30 млн примірників видань.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme