Україна знову імпортуватиме електроенергію з Білорусі у листопаді

Україна може відновити імпорт електроенергії з Білорусі від 1 листопада за однієї умови

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Україна знову імпортуватиме електроенерг…
Фото: Pixabay

Для цього потрібно, щоб Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг не продовжувала заборону на імпорт.

На такий крок Україна йде через нестачу вугілля, повідомляє Depo.ua із посиланням на "РБК-Україна".

Зазначається, що державна компанія "Енергоатом" викупила потужності для імпорту електроенергії на листопад. При цьому, раніше лунали попередження, що Україна може опинитися в ситуації, коли без імпорту з Білорусі не вдасться пройти опалювальний період.

Як відомо, у зв'язку із набранням чинності 15 травня 2021 року Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі", НКРЕКП отримала повноваження обмежувати доступну пропускну спроможність, що розподіляється на добових та місячних аукціонах на 2021 рік, у частині перетинів між Україною та державами, які не є сторонами Енергетичного співтовариства.

Зауважимо, 1 червня голова НКРЕКП Валерій Тарасюк допустив відновлення імпорту електроенергії з Росії та Білорусі з 1 жовтня.

Нагадаємо, 29 вересня стало відомо, що НКРЕКП заборонила імпорт електроенергії з Білорусі та Росії до 1 листопада 2021 року.

Довідка: Україна відновила імпорт електричної енергії з Росії та Білорусі у січні-лютому 2021 року. За перших 3 місяці, витрати на імпорт перевищили 950 млн грн.

За словами колишнього в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка, об'єднана енергетична система України відокремиться від енергосистем Росії та Білорусі і перейде в ізольований режим роботи у 2022 році.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme