Україні не вдається підписати новий контракт з "Газпромом" через одну обставину, – Макогон

Глава "Оператора ГТС України" Сергій Макогон повідомив, чому країна не може підписати новий контракт на транзит газу з російським "Газпромом"

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Україні не вдається підписати новий конт…
Фото: ЕРА

Йдеться про контракт на транзит природного газу до Європи через Україну.

Про це Макогон повідомив під час інтерв'ю для ТСН, інформує Depo.ua.

За його словами, "Газпром" не відповідає на пропозиції України щодо нового контракту. При цьому, країна наполегливо рекомендує США та Німеччині продовжувати контракт із "Газпромом" на транзит через Україну та не чекати 2024 року.

"Можливість є. Хоч сьогодні ми готові підписати контракт на наступні 10-15 років з обсягами транзиту не менше 45 млрд кубометрів газу на рік. (Росія, – ред.) скажімо так, не відповідає", – зауважив Макогон.

Зауважимо, дещо раніше стало відомо, що "Газпром" відмовився бронювати додаткові транзитні потужності газу через Україну.

Нагадаємо, з початку 2021 року обсяги транзиту російського газу через Україну істотно впали. Голова "Нафтогазу" Юрій Вітренко пов'язує це із намаганням Росії домогтися запуску "Північного потоку-2".

Як відомо, 10 вересня російський "Газпром" оголосив про завершення будівництва газопроводу "Північний потік-2". 

13 вересня стало відомо, що німецький регулятор отримав всі необхідні документи для початку процесу сертифікації "Північного потоку-2". Federal Network Agency (Bundesnetzagentur) (BNA) розпочало процес сертифікації російського газопроводу "Північний потік-2", який може зайняти до чотирьох місяців. У процесі сертифікації, зокрема, буде брати участь польська нафтогазова компанія PGNiG.

1 жовтня у Кремлі не виключили, що терміни запуску "Північного потоку-2" будуть відкладені через зміну влади в Німеччині.

4 жовтня "Нафтогаз України" та близько 30 постачальних компаній створили балансуючу групу для сталого газопостачання населенню.

14 жовтня американські ЗМІ повідомили, що президент США Джо Байден не має наміру запроваджувати санкції проти російського газопроводу "Північний потік-2".

15 жовтня Юрій Вітренко повідомив, що НАК "Нафтогаз України" готується до проходження зимового сезону в умовах запуску російського газопроводу "Північний потік-2".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme