Українська мрія: Яким громадяни уявляють ідеальне життя

Українці уявляють ідеальним життя в мирній, успішній країні без корупції, з гідною зарплатою та впевненістю у завтрашньому дні

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Українська мрія: Яким громадяни уявляють…
Фото: Рixabay

Про це свідчать результати фокус-групового дослідження, проведеного Українським інститутом майбутнього спільно з соціологічною компанією "Нью Імідж Маркетинг Груп" у період з 10 по 15 червня 2021 року, пише Depo.ua.

Дослідження свідчить, що люди схильні малювати безхмарний ідеал, а у його відсутності звинувачують виключно владу, не себе. Таким чином, ці тенденції свідчать про те, що українці здатні аналізувати лише наслідки, а не думають про передумови тих негараздів, які є в Україні.

Зокрема зазначається, що українці схильні перекладати відповідальність на лідерів, не говорячи про власну роль у формуванні успішної країни. Так, жоден з респондентів не висловив своє бачення вирішення ситуації, яке включало б відповідальність з боку народу. Тож на думку більшості – єдине що треба зробити – це обрати правильного лідера, який має усе зробити за них.

Щодо майбутнього українці висловлюють більш позитивні тези, що свідчить про їх оптимістичність, зокрема респонденти зазначили, що вони добре адаптуються до труднощів. Проте вони окреслюють майбутнє більш абстрактно та невизначено, що свідчить про те, що держава не дає громадянам чіткої візії майбутнього України.

Дослідження свідчить, що для українців стало нормою життя у невідомості, а тому запиту на візію майбутнього немає і у самому суспільстві. В образі майбутнього також домінують характеристики України як дружньої та миролюбної нації. Таким чином, в українців не сформована позиція країни, яка точно здатна захистити себе у майбутньому, відстоювати власні інтереси на світовій арені.

Проте, хоча українці і не мають власного позиціювання, вони свідомі того, що Україна здатна конкурувати у різних галузях у майбутньому завдяки своєму інтелектуальному потенціалу.

Щоправда, вони переконані, що покращення мають з’явитися самі собою, тож це свідчить про те, що відповідальність щодо майбутнього українці перекладають на долю чи щасливий випадок, а не власні сили.

Нагадаємо, згідно з дослідженнями, які були проведені раніше дві третини українців заявили, що Україна Зеленського рухається не туди, куди треба.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme