Українці визначили основні "рецепти" протидії домашньому насильству

Більшість громадян України (62%) вважають проблему домашнього насильства серйозною та широко розповсюдженою в нашій державі

Журналіст відділу новин
Українці визначили основні "рецепти" про…
Фото: Рixabay

Про це свідчать результати соціологічного дослідження Українського інституту майбутнього (УІМ), проведеного спільно з New Image Marketing Group, на тему "Домашнє насильство в Україні: досвід та настрої громадян", передає Depo.ua.

Ще 27% опитаних людей вважають, що проблема заслуговує на увагу, і лише 5% називають її перебільшеною чи рідкісною.

При цьому і чоловіки, і жінки вважають, що проблема домашнього насильства є серйозною та розповсюдженою.

Втім, серед жінок частка упевнених в цьому явно вища, аніж у чоловіків – 71% до 51% і навпаки, серед чоловіків більша частка тих, хто не вважає домашнє насильство розповсюдженою проблемою – 8% до 2% серед жінок.

Розподіл відповідей вікових та регіональних груп демонструє схожість настроїв і в цілому повторює відповіді у національному масштабі.

Проблема насильства в Україні

Близько сорока відсотків громадян стверджують, що їхні родичі, близькі, знайомі стикалися з домашнім насильством.

При цьому 7% опитаних стверджують, що самі стикалися з ним.

Натомість 60% відповіли, що їм невідомі випадки домашнього насильства.

За гендерною ознакою спостерігаються доволі помітні відмінності при відповіді щодо досвіду домашнього насильства: 66% чоловіків стверджують, що їм невідомі випадки домашнього насильства, тоді як серед жінок частка таких відповідей складає 55%.

Отже, жінки суттєво частіше за чоловіків відповідають, що їм відомі конкретні приклади домашнього насильства. Більше того, 10% жінок відповіли, що самі постраждали від нього – серед чоловіків таких 3%.

Старше покоління частіше за молодь та середнє покоління стверджує, що не знає про випадки домашнього насильства – 66% до 55% та 56% відповідно.

На Півдні порівняно найбільша частка громадян, які стверджують, що їм невідомі випадки домашнього насильства – 66%.

Домашнє насильство в Україні

Найчастішими порадами, які б дали своїм близьким та знайомим громадяни у випадку домашнього насильства, є:

  • виклик поліції (43%);

  • написання заяви (34%);

  • звернення на відповідну гарячу лінію.

Лише три відсотки порадили б у такому випадку потерпіти.

13% респондентів дали б пораду поговорити із кривдником аби зрозуміти його претензії.

При цьому жінки частіше за чоловіків радили б писати заяву до поліції (38% проти 31%), а також звертатися на спеціалізовану гарячу лінію (34% проти 22%) та до профільних громадських організацій (19% до 12%).

Натомість чоловіки частіше за жінок порадили б в подібній ситуації поговорити із кривдником та зрозуміти його претензії – 16% проти 10% серед жінок.

Молодь частіше за людей більш старшого віку порадила б в такій ситуації писати заяву до поліції – 40% до 32%.

Натомість серед людей 55 років і старше дещо більша частка тих, хто б порадив поговорити і зрозуміти кривдника – 15% до 10% серед молоді.

У різних регіонах громадяни дають в основному однакові поради щодо реагування на домашнє насильство. З помітних розбіжностей можна лише виділите те, що на Сході частіше залучали б родичів аби в сімейному колі, без сторонніх вирішити цю проблему, аніж на Заході – 21% до 12%.

Якби самі респонденти зіткнулися з ситуацією домашнього насильства, загалом їхні поради були такими ж, що й для близьких та знайомих. Щоправда частка тих, хто написав би в такому випадку заяву в поліцію є дещо меншою у порівнянні з відповідями про поради для інших людей – 29% до 35%.

Особливості відповідей гендерних, вікових та регіональних груп загалом повторюють особливості описані для попереднього питання.

Більшість громадян (58%) вважає, що саме посилення кримінальної відповідальності за вчинення домашнього насильства стане запобіжником від його проявів. Цей засіб на беззаперечному першому місці в громадській думці.

На другому місці, з суттєвим відривом, такий запобіжник, як інтенсивна профілактична робота дільничних інспекторів з "проблемними" сім’ями – його називають 34% опитаних.

Чверть респондентів (26%) називають збільшення строку затримання поліцією кривдників більше, ніж на 3 години дієвою протидією для проявів домашнього насильства.

Жінки явно частіше за чоловіків називають посилення кримінальної відповідальності в якості дієвого інструменту протидії проявам домашнього насильства – 63% до 52%, а також збільшення строку затримання поліцією кривдників більше, ніж на 3 години – 29% до 23%.

Старше покоління дещо рідше за молодь вважає посилення кримінальної відповідальності в якості дієвого запобіжника домашньому насильству – 54% до 62%.

У західних областях значно рідше вказують на необхідність посилення кримінальної відповідальності за домашнє насильство – 50% до 65% у Центра та 69% на Півдні України.

Як запобігти домашньому насильству

Нагадаємо, 1 липня стало відомо, що в Україні сильніше каратимуть за домашнє насильство – народні депутати ухвалили законопроект №3908-1, який передбачає посилення відповідальності за такі дії.

Відомо також, що уряд виділив 274,2 млн грн на допомогу постраждалим від домашнього насильства.

Читайте також: Скільки чоловіків в Україні постраждало від насильства: Amnesty International провела опитування

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme