Українцям пояснили, як отримати інсулін за програмою "Доступні ліки"

З 1 жовтня Національна служба здоров’я України (НСЗУ) почне адмініструвати програму забезпечення громадян інсулінами

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Українцям пояснили, як отримати інсулін…
Фото: Рixabay

Це означає, що пацієнти з цукровим діабетом зможуть безоплатно або з доплатою отримати препарати інсуліну у будь-якій аптеці, яка працює за договором із НСЗУ. Водночас НСЗУ відшкодує цим закладам вартість препаратів.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Урядовий портал".

Зазначається, що з 1 жовтня і до кінця року на програму було виділено 660 млн грн.

Цього достатньо, щоб забезпечити всіх пацієнтів інсуліном безоплатно – за умови запровадження та дотримання певних чітких правил. Крім того, програма реімбурсації інсулінів відкриває доступ до ліків для всіх громадян.

Щоб отримати інсуліни за програмою "Доступні ліки", пацієнту потрібно:

  • відвідати ендокринолога;

  • мати складений ендокринологом індивідуальний план лікування, де лікар призначає тип та дозування інсуліну і вносить ці дані в електронну систему охорони здоров’я;

  • отримати електронний рецепт у ендокринолога або свого сімейного лікаря;

  • прийти та отримати інсуліни у будь-якій аптеці у будь-якому населеному пункті, без прив’язки до місця реєстрації пацієнта та місця роботи лікаря, який видав електронний рецепт.

Головна умова – аптека повинна мати договір із НСЗУ за напрямом реімбурсації інсулінів.

У НСЗУ нагадали також, що чи має аптека такий договір, і чи бере участь у програмі реімбурсації – можна буде уточнити за номером 16 77 (контакт-центр НСЗУ). Крім того, перевірити, де є найближча аптека з "Доступними ліками", можна й на сайті НСЗУ на дашбордах у розділі е-дані.

Уточнюється, що сімейний лікар може виписати електронний рецепт лише за встановленим ендокринологом планом лікування і не може змінити призначення ендокринолога.

"Якщо тієї кількості інсулінів, які призначив ендокринолог недостатньо, то сімейний лікар направляє пацієнта до знову ендокринолога для коригування або створення нового плану. А до кого звертатись за повторним рецептом, пацієнт обирає самостійно. Тому головне, що повинен зробити пацієнт вже зараз, – укласти декларацію з сімейним лікарем, щоб отримувати безоплатну медичну допомогу у повному обсязі в межах Програми медичних гарантій", – наголосили в НСЗУ.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні планують налагодити виробництво унікального препарату від діабету.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme