Уряд гарантує українцям світло і тепло протягом опалювального сезону, – Шмигаль

Уряд гарантує українцям електроенергію і тепло протягом опалювального сезону. Запасів газу в Україні достатньо

Журналіст стрічки новин
Уряд гарантує українцям світло і тепло п…

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі програми "Свобода слова" на телеканалі ICTV.

За його словами, Україна готувалася до опалювального сезону і він розпочався вчасно і без зривів.

"Загалом треба сказати, що у нас абсолютно достатньо запасів газу. У середньому це більше ніж з 2014-2019 роки було накопичено напередодні опалювального сезону. Щодо запасів вугілля – треба дивитися на контекст світової енергетичної кризи. Коли вугілля не вистачає нікому, і ціни на газ – $1,5-1,7 тис. Ще ніколи таких цін не було", - сказав прем’єр-міністр.

На думку Шмигаля, така ситуація склалася, зокрема через дії Російської Федерації, яка веде боротьбу за газопровід Північний потік-2.

"Але сьогодні ми розуміємо, що в Україну морським шляхом їде вугілля, що ми піднімаємо видобуток українських шахт. Він уже піднятий на 28% і продовжує нарощуватися", - додав він.

Прем’єр-міністр запевнив, що останній місяць відбувається накопичення запасів вугілля.

"Сьогодні ми бачимо, що помісячно за потреби 1,7-1,9 млн т ми забезпечуємо 2-2,3 т вугілля. Тобто буде і вже відбувається процес накопичення вугілля останній місяць", - пояснив посадовець.

Денис Шмигаль також наголосив, що влада не виключає ризиків, але вони були протягом кожного опалювального сезону.

"Ми даємо собі звіт про те що, за певних погодних умов, за певних дій гібридних зі сторони Росії. Можуть бути різні фактори і різні впливи, але ці ризики були протягом кожного опалювального сезону. Уряд і Міністерство енергетики розуміють, як відповідати на подібні виклики, як проходити. Звичайно, завжди є план Б", - розповів Шмигаль.

Нещодавно голова правління НАК Нафтогаз Юрій Вітренко повідомив, що проблеми з опалювальним сезоном виникнуть, якщо кілька тижнів триматимуться сильні морози. Однак він наголосив, що наразі запаси газу в Україні достатні. На 1 січня 2022 р. прогнозується на 3% більше запасів газу, ніж у 2015-2019 роках.

Повну трансляцію "Свободи слова" можна переглянути на сторінці програми у Facebook чи YouTube.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme