В АМКУ пояснили, чому торговельні мережі не покарані за роботу під час карантину

Антимонопольний комітет України (АМКУ) повідомив, чому торговельні мережі не були покарані за роботу під час карантину

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В АМКУ пояснили, чому торговельні мережі…
Фото: Держпродспоживслужба

У Комітеті зауважили, що в них не було законних підстав, аби карати торговельні мережі за неправомірні переваги під час карантину. Йдеться про ТОВ "Епіцентр К", ПрАТ "Нова Лінія" та ТОВ "Леруа Мерлен Україна".

Спершу факти порушення карантинних обмежень має підтвердити суд, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу АМКУ.

Зазначається, що недотримання правил карантину, відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, мають розглядати судді районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

"Тобто у даному випадку, єдиним документом, що підтверджує для АМКУ винуватість у вчиненні адміністративного правопорушення, та було б підставою для кваліфікації дій суб’єктів господарювання як отримання неправомірних переваг у конкуренції, є рішення (постанова) суду, що набуло законної сили", – йдеться у повідомленні.

Уточнюється, що станом на 4 травня 2020 року поліція перевірила 162 будівельних супермаркети, серед яких "Епіцентр" та "Нова лінія", та склала 94 протоколи щодо супермаркетів, з яких 26 щодо мережі "Епіцентр".

"Однак станом на 31.05.2021 не було виявлено жодного чинного рішення суду про притягнення до відповідальності ТОВ "Епіцентр К", ПрАТ "Нова Лінія" чи ТОВ "Леруа Мерлен Україна" або їх посадових осіб (керівників та власників) за адмінпорушення передбачене статтею 443 КУпАП", – повідомили у прес-службі.

Таким чином,  АМКУ не отримав законних підстав для початку розгляду справ. Однак у разі винесення рішень суду щодо наявності порушення, Комітет отримає підстави для початку справи щодо недобросовісної конкуренції. 

"За це порушення штраф може сягати до 5% від доходу суб’єкта господарювання за рік, що передував порушенню", – додали у повідомленні.

Нагадаємо, 13 квітня 2021 року Держспоживслужба у Києві перевірила 5 магазинів мережі "Епіцентр" на дотримання карантинних вимог червоної зони та склала протоколи щодо порушень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme