В Amnesty International вирішили переглянути звіт про українських військових: залучають назалежних експертів

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International хоче, щоб незалежні експерти перевірили процес складання її звіту про те, що українські військові у спробі відбити російських окупантів нібито наражають на небезпеку цивільне населення

В Amnesty International вирішили перегля…

Про це пише Deutche Welle.

"Ми хочемо зрозуміти, що саме пішло не так і чому, щоб здобути уроки та покращити нашу роботу в галузі прав людини", — заявили в Amnesty International. В організації "шкодують", що пресреліз оприлюднили без достатнього контексту.

"У ньому не було приділено належної уваги російській агресії з порушенням міжнародного права та численним військовим злочинам, скоєним російськими військовими та задокументованим Amnesty International. Висновки не були передані з тією делікатністю та точністю, яку слід очікувати від Amnesty", — визнали в організації.

У зв'язку з цим Amnesty International ініціює "на міжнародному рівні" перевірку свого звіту. Йдеться про перевірку процесів та рішень, що передували публікації пресрелізу, процесу підготовки матеріалу, а також про юридичний та політичний аналіз звіту.

Нагадаємо, правозахисна організація Amnesty International 4 серпня опублікувала доповідь, у якій заявила, що українські військові у спробі відбити російських окупантів наражають на небезпеку цивільне населення. В організації заявили, що знайшли докази того, що ЗСУ завдавали ударів із житлових районів, а також базувались у цивільних будівлях у 19 містах і селах.

Президент України Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і вважає, що організація намагається амністувати державу-терориста і перекласти відповідальність з агресора на жертву. А Єврокомісія у відповідь на цей звіт нагадала, що саме росія атакує цивільні цілі, натомість українські військові їх захищають.

Водночас очільниця Amnesty заявила, що "українські та російські тролі" в соцмережах атакують звіт організації і що критика їхніх звітів "не змінить фактів".

Український офіс Amnesty International заявив, що не брав участь у підготовці та поширенні доповіді, а "представники і представниці українського офісу зробили все, що могли, аби цей матеріал не був оприлюднений". А очільниця українського офісу організації Оксана Покальчук заявила, що йде з посади.

Після шквалу критики організація попросила вибачення за "страждання та гнів", які спричинив її звіт. Однак від своїх висновків в AI не відмовилися.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme