В ЄС порушили питання скасування безвізу для України, – ЗМІ

Кілька країн Євросоюзу порушили питання про можливість скасування безвізового режиму для низки третіх країн, серед яких Україна, Молдова, Грузія та країни Західних Балкан
 

Журналіст відділу новин
В ЄС порушили питання скасування безвізу…
Фото: Lowcost Avia

Австрія, Бельгія, Чехія, Німеччина, Італія, Франція та Словаччина порушили це питання через часті порушення, оскільки, на їх думку, громадяни цих країн користуються безвізовим режимом, щоб незаконно проживати в ЄС і подавати необґрунтовані клопотання про притулок.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Радіо Свобода", яке посилається на внутрішній документ ЄС.

За даними видання, внутрішній документ ЄС датований 27 вересня і був випущений під час поїздки президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн по Західних Балканах.

Згідно з цим документом, Німеччина, Франція та Італія розчарувалися через часті зловживання безвізовим режимом з боку громадян Албанії, Молдови, України та Сербії.

Також вказується, що число прохань про надання притулку громадянам Грузії за останні три місяці збільшилося більш ніж на 50%. У документі Німеччина згадала Молдову як особливий випадок, коли з червня по серпень 2019 року і з червня по серпень цього року зростання відмов в реадмісії осіб склало 429%.

Водночас Німеччина зазначає, що кількість заявок з боку українських громадян на міжнародний захист у ці країні знизилася на 61% у 2020 році порівняно з 2019-м.

Франція вказала проблеми через громадян Албанії, Грузії та Сербії. Бельгія скаржиться на Молдову, а Чехія – на Грузію, Молдову та Україну.

За даними Праги, українці – найбільш чисельна група громадян країни з-поза блоку, які нелегально живуть у Чехії. У 2020 році цей показник зріс до 3 242 порівняно з 1 504 у попередньому році. У довгостроковому вимірі українські громадяни становлять близько 50% нелегальних мігрантів з-поза блоку. Водночас Прага припускає, що ця тенденція посилилася у 2021 році, зокрема, через карантинні обмеження та нелегальне працевлаштування.

Австрія не згадує в своїх висновках Україну, але назвала механізм зупинки візового режиму "однозначно ефективним інструментом" та закликала до подальшої оцінки Візовою робочою групою ситуацій, коли країни, які мають певні візові режими, не впроваджують рекомендації Євросоюзу.

Італія та Словаччина також не згадують Україну в своїх оцінках. Італія натомість застерігає Молдову щодо ймовірного застосування механізму зупинки безвізового режиму через роботу мереж із нелегального перевезення людей.

Нагадаємо, безвізовий режим з ЄС для громадян України почав діяти 11 червня 2017 року. Для безвізових подорожей у країни Євросоюзу українцям потрібно було мати біометричний паспорт.

З перші три роки безвізового режиму українці здійснили майже 49 млн поїздок до країн ЄС. У 2017 році найбільшим попитом користувалися такі країни як Італія, Німеччина, Польща, Румунія, Словаччина та Угорщина. У 2019-2020 роках перелік популярних для відвідування країн ЄС поповнився ще й Австрією, Грецією, Іспанією, Італією та Чехією.

16 липня 2021 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяв Україні ще чотири безвізи з ЄС за два роки.

Читайте також: Асоціація з ЄС, Томос і безвіз: ТОП-10 міжнародних перемог незалежної України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme