В інтересах бізнесмена з російськими зв’язками українських моряків позбавляють можливості працювати за кордоном, - ЗМІ

Силові структури заблокували роботу держреєстрів, які забезпечували працевлаштування українських моряків за кордоном. А головним бенефіціаром ситуації може бути бізнесмен з російськими зв’язками Андрій Іванов

Журналіст відділу новин
В інтересах бізнесмена з російськими зв’…
Андрій Іванов

Як пише у статті "Моряки без роботи. Кому вигідні блокування держреєстрів і параліч морської галузі України" видання "Ділова столиця", 15 липня СБУ провела масштабні обшуки в державних структурах, які важливі для морської галузі України - в будівлях Адміністрації морського і річкового транспорту, Одеської філії ДП "Моррічсервіс", в приміщеннях Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків, повідомляє Depo.ua

Під час цих обшуків силовики заблокували важливі для галузі он-лайн реєстри. Головним чином, мова про електронний Державний реєстр документів моряків, і також - про сервіс електронного кабінету моряка. Фактично робота морської галузі України виявилася заблокованою. 

За інформацією видання, керівник "Офісу простих рішень" Михайло Саакашвілі привітав дії СБУ, обіцяв відновити роботу сервісів швидко, але цього не сталося. 

"Ділова столиця" зазначає, що Михайло Саакашвілі пов’язаний з Андрієм Івановим, власником групи компаній "Трансшип", який має бізнес в окупованому Криму та Росії. А кінцевою метою Іванова є контроль над морською галуззю України. Частиною його плану може бути хаотизація процесів у галузі, викликана блокуванням держреєстрів і можливим безробіттям моряків. Як пише "Ділова столиця", в Україні є 150 тисяч моряків, які перераховують до держбюджету $3 млрд щорічно. Тепер вони можуть залишитися без роботи, а Україна – вийти з "білого списку" Міжнародної морської організації (IMO) за правилами якої кожна країна-учасник має підтримувати стабільну роботу реєстрів виданих документів морякам. "Крюїнгові компанії в світі просто відмовляються наймати на роботу моряків-вихідців з такої країни. Подібне трапилося з Грузією в період 2010-2013 років, коли ще президент цієї країни Михайло Саакашвілі поламав всю систему верифікації документів в морській галузі, і грузинські моряки просто не могли влаштуватися на роботу навіть у вітчизняних компаніях", - пише "Ділова столиця".

"Зобов'язання підтримувати стабільність реєстрів документів наша країна прийняла не тільки на міжнародному рівні як учасник IMO, а й також - на національному рівні, в рамках Морської доктрини України до 2035 року. У цьому документі прямо прописано, що стабільність реєстрів - це один з інструментів розвитку морської галузі України", - додає видання. 

Зазначається, що внаслідок блокування електронного Держреєстру документів моряків самі українські моряки не зможуть провести верифікацію своїх документів, і як наслідок - не можуть працевлаштуватися на роботу. 

"Місце українських моряків на світовому ринку займуть конкуренти з Румунії, Польщі або навіть Грузії", - додає "Ділова столиця". 

Як пише видання, Саакашвілі цілком міг переконати владу, що нібито зможе провести реформу морської галузі "за грузинським сценарієм".

"Скористатися ситуацією з наслідками і хаотизацією цілком може вже згаданий бізнесмен з російськими зв'язками Андрій Іванов, щоб посилити вплив на Морську галузь України. Зокрема, за даними деяких ЗМІ, для досягнення своєї мети Іванов використає "ручні" організації "Морська палата України" та Ukrainian Seafarers Union, і ці організації вже обіцяють влаштувати пікети під Офісом Президента на наступному тижні, якщо робота Держреєстру документів моряків не буде розблокована. Мета подібних акцій - використовувати протест зневірених моряків для досягнення політичних цілей. Максимальна хаотизація з подальшою пропозицією вирішити проблему, яка цілком може послідувати від бенефіціара процесу Іванова", - пише "Ділова столиця". 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme