В НАТО попередили Росію щодо нарощування військ на кордонах з Україною

В НАТО чітко довели до Росії, що бачить суттєве нарощування російських військ поблизу кордонів України та в тимчасово окупованому Криму
 

Журналіст відділу новин
В НАТО попередили Росію щодо нарощування…
Фото: ЕРА

Північноатлантичний альянс закликав Росію припинити ескалацію поблизу кордонів та зменшити напругу.

Про це у Берліні під час семінару "Дискусії навколо НАТО-2021" заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

"Я не буду зараз заглиблюватися у питання розвідки, але хочу зазначити – ми уважно стежимо за розвитком ситуації навколо України. Ми зробили це також дуже ясним для Росії – ми бачимо її суттєве військове нарощування неподалік від кордонів України, а також у Криму, на окупованій території України. Ми бачимо незвичайну концентрацію військ, і ми знаємо, що вони використовували такого типу сили до цього, для інтервенції та захоплення територій інших країн – Грузії й України… Ми закликали Росію бути прозорою у своїх діях, здійснити деескалацію та зменшити напругу", – наголосив генсек НАТО.

Разом із цим, він зауважив, що такі дії Російської Федерації є частиною багаторічної тенденції в її поведінці, особливо у період з 2014 року.

Він нагадав, що після російської агресії проти України у 2014 році, в якості прямої відповіді на такі дії Росії, НАТО здійснило найбільше посилення колективної оборони з часів завершення холодної війни.

"За рішенням Варшавського саміту НАТО у східній частині Альянсу у країнах Балтії та у Польщі були розгорнуті багатонаціональні бойові групи під керівництвом Канади, Великої Британії, США та Німеччини. Союзники по Альянсу збільшили кількість військ високої готовності та втричі збільшили кількість Сил реагування НАТО, які наразі складають 45 000 військовослужбовців. Крім того, члени Альянсу збільшили оборонні витрати, розпочали повітряне та морське патрулювання в регіонах Чорного та Балтійського морів, здійснили інші важливі заходи", – зазначив Столтенберг.

Він наголосив, що НАТО постійно оцінює таку присутність своїх сил у регіоні.

"Наприклад, ми збільшили військову присутність у регіоні Чорного моря. Йдеться також про нашу готовність, про здатність провести, за необхідності, її швидке посилення. … Це чітке послання Росії та будь-якому іншому потенційному противнику, що ми готові оборонити та захистити всіх союзників по НАТО", – наголосив Генеральний Секретар НАТО.

Нагадаємо, 30 жовтня для участі у спільних навчаннях з партнерами по НАТО до акваторії Чорного моря увійшов американський есмінець USS Porter.

4 листопада в акваторію Чорного моря відправився флагманський командний корабель США Mount Whitney, який теж візьме участь у навчаннях.

18 листопада прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що вторгнення Росії в Україну було б "трагічною помилкою".

Дещо раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що Україна та Захід готують трирівнений план стримування агресії РФ. Він додав, що наразі українське бачення загроз з боку Росії цілком збігається з баченням міжнародних партнерів.

Читайте також: Сигнал Путіну: Що робитиме флагманський корабель ВМС США у Чорному морі

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme