В ОАСК можуть забрати право скасовувати рішення Кабміну

Верховна Рада підтримала в першому читанні та за основу проект закону №5067 щодо підсудності справ Верховному Суду як суду першої інстанції

Журналіст відділу новин
В ОАСК можуть забрати право скасовувати…
Фото: Рixabay

За відповідне рішення проголосували 254 народних депутати.

Про це повідомляє Depo.ua.

Ініційований президентом Володимиром Зеленським законопроект має на меті, зокрема, передати право скасовувати рішення центральних органів влади від Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) до Верховного Суду (ВС).

Документ пропонує визначити, що ВС – як суду першої інстанції – підсудні справи щодо оскарження нормативно-правових актів:

  • Кабінету міністрів;

  • міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади;

  • Національного банку України чи іншого суб'єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України.

Отже, відповідні категорії справ пропонується виключити з виключної підсудності (ОАСК).

Згідно з документом, розгляд адміністративних справ щодо законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Кабміном має здійснюватися Верховним Судом у складі колегії Касаційного адміністративного суду не менше ніж з п'яти суддів.

Адміністративні справи щодо законності та відповідності правовим актам вищої юридичної сили нормативно-правових актів міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, НБУ розглядаються ВС у складі колегії Касаційного адміністративного суду щонайменше з трьох суддів.

При цьому судом апеляційної інстанції у зазначених вище справах є Велика палата Верховного Суду.

Крім того, цим законопроектом уточнюється значення терміну "нормативно-правовий акт" для цілей Кодексу адміністративного судочинства України.

Нагадаємо, у квітні у Верховній Раді з'явився текст законопроекту №5369 про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва, який вніс до парламенту президент Володимир Зеленський. Замість ОАСК пропонується створити Київський міський окружний адміністративний суд.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme