В організмі немовлят знайшли в 13 разів більше мікропластика, ніж у дорослих

Американські вчені з університету Нью-Йорка виявили в калі немовлят у 13 разів більше мікропластику, ніж у дорослих

Журналіст стрічки новин
В організмі немовлят знайшли в 13 разів…
Фото: Рixabay

Вчені припускають, що мікропластик потрапляє в організм дітей з пляшечок для годування і синтетичних килимових покриттів.

Дослідження було опубліковане у Environmental Science & Technology Letters, повідомляє Depo.ua.

Для свого дослідження науковці вирішили порівняти кількість мікропластику в калі дітей і дорослих. Вони зібрали зразки 10 дорослих, шести однорічних дітей і трьох новонароджених. За допомогою мас-спектрометрії було визначено зміст двох видів пластику – поліетилентерефталату і полікарбонату.

У калі дітей зміст ПЕТ був у 13 разів вищим, ніж у дорослих. Згідно з розрахунками, в день діти заковтують 83000 нанограмм ПЕТ на кілограм маси, а дорослі – 5800 нанограмм ПЕТ на кілограм маси.

Медики пояснили, що мікропластик утворюється при руйнуванні більших його фрагментів. Це може статися, зокрема, при нагріванні. Крім того, у складі деяких косметичних засобів вже є мікрочастинки пластику, які люди ковтають, не помічаючи.

Дослідники наголошують, що заковтування мікропластику небезпечне, адже він може проникати в кровотік і викликати запалення тканин і клітинну смерть.

Нагадаємо, дещо раніше науковці заявили, що у зниженні рівня народжуваності у світі винні хімічні речовини у пластику. За прогнозами вченої, до 2045 року світ стане повністю безплідним.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme