В супермаркетах України з 10 грудня забороняються безкоштовні пакети

З 10 грудня в Україні починає діяти заборона на безкоштовні одноразові пакети у продуктових магазинах

Журналіст стрічки новин
В супермаркетах України з 10 грудня забо…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Це означає, що почав діяти закон "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України". Він був ухвалений Верховною Радою ще у червні й має за мету зменшення використання пластикових пакетів, обмеження їх поширення для поліпшення стану навколишнього середовища.

Одноразові пакети, у які кладуть овочі, фрукти, крупи, горіхи і цукерки, і раніше не були безкоштовними – їхня ціна входила у вартість середнього чека. Однак тепер за кожен пакет доведеться платити окремо. Така заборона вводиться в рамках боротьби з пластиком, пише Depo.ua.

з 10 грудня в Україні заборонені безкоштовні пакети

Відсьогодні, якщо магазин розповсюджуватиме платні пакети безкоштовно, то отримає штраф. А вже з 10 березня 2022 року по всій Україні буде навіть заборонено продавати тонкі пакети, бо за це можуть виписати штраф. Тобто магазини мають три місяці, щоб розпродати залишки пакетів. 

На одноразові кульки держава встановлює такі ціни:

  • 2 гривні – пакет без ручок (без бічних складок);
  • 2,50 гривні – пакет без ручок (з бічними складками);
  • 3 гривні – пакет з ручками (з бічними складками).

Якщо магазин поширюватиме пакети безкоштовно, то отримає штраф у розмірі від 1700 до 3400 гривень, а в разі повторного порушення – від 3400 до 8500 гривень.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ці вимоги не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка до 1 січня 2023 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme