В Україні 90 нардепів-мільйонерів винаймають житло за держкошти: Хто ці "герої"

Торік 90 народних обранців, які є мільйонерами, отримували від держави кошти на оренду житла у столиці

Журналіст стрічки новин
В Україні 90 нардепів-мільйонерів винайм…
Фото: "Слуга народу" / Facebook

В середньому кожному народному депутату було виділено щомісячно 20 тисяч гривень із державного бюджету.

Як пише Depo.ua із посиланням на Комітет виборців України, серед них – 65 членів фракції "Слуга народу". Зокрема, низка депутатів, які "потребували" кошти на оренду житла, – мультимільйонери.

У КВУ зазначили, що бюджетну компенсацію, наприклад, отримав народний депутат від "Слуги народу" Остап Шипайло. Він є підприємцем, який задекларував 22 мільйони гривень.

Також орендував житло за бюджетні кошти народний депутат Олександр Трухін, який став фігурантом скандалу щодо участі в ДТП. Він задекларував 20 мільйонів гривень.

Крім цього, отримували бюджетну компенсацію отримували наступні члени монобільшості: Степан Чернявський, Павло Павліш, Дмитро Соломчук, Костянтин Касай, Євген Пивоваров, Ігор Негулевський, Артем Кунаєв, Олександр Салійчук, Ігор Фріс, Максим Ткаченко, які задекларували 8-11 мільйонів грошових активів.

Загалом у списку найбагатших депутатів, які скористалися бюджетними коштами: позафракційні Олег Воронько (задекларував 129 мільйонів гривень), Євген Яковенко (54 мільйони гривень) та Муса Магомедов (39 мільйонів гривень), Сергій Магера (задекларував 25 мільйонів гривень), член групи "За майбутнє" Анатолій Урбанський (19 мільйонів гривень), представник ОПЗЖ Олександр Пономарьов (19 мільйонів гривень) та член фракції "Батьківщина" Олег Мейдич (14 мільйонів гривень).

"70% депутатів, які орендують житло за кошти платників податків, мають достатньо фінансових можливостей, щоб самостійно винаймати житло. Розмір депутатської зарплати дозволяє покрити витрати на оренду квартири в Києві. Однак, попри наявність можливостей, депутати продовжують отримувати компенсацію з бюджету, що сприймається як своєрідний депутатський бонус", – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Що говорить закон

В Україні законодавчо передбачено виділення коштів для народних депутатів на оренду житла чи винайм готельного номера. Щоб отримувати гроші, нардеп повинен написати заяву та надати документ, де вказано місце його проживання. Кошти на винайм житла видаються щомісяця. Їх можуть отримувати ті народні обранці, які не мають житла у столиці або проживають на відстані понад 30 км від меж Києва.

Нагадаємо, раніше у парламенту заявляли, що поки не бачать перспектив скасування компенсацій на житло нардепам з держбюджету.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme