В Україні газ припинять рахувати у кубометрах: Що про це відомо

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроект №2553 про зміни до деяких законів щодо розрахунків природного газу в одиницях енергії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
В Україні газ припинять рахувати у кубом…
Фото: Рixabay

За відповідний документ проголосували 250 народних депутатів.

Такий перехід потрібен для узгодження з європейськими стандартами обліку газу, інформує Depo.ua із посиланням на пояснювальну записку до законопроекту.

Зазначається, що в Україні та країнах Європейського Союзу діють різні підходи до обліку природного газу. Зокрема, в Україні його вимірюють у кубічних метрах, а в ЄС – в одиницях енергії. У зв'язку з відмінністю існують певні адміністративні труднощі в оформленні імпортованого газу.

"Більш об’єктивним є облік природного газу в енергетичних одиницях, оскільки забезпечується більш коректне та справедливе ціноутворення, полегшується складання енергетичного балансу підприємств та стає більш прозорим аналіз ефективності використання газу у порівнянні з іншими енергоносіями", – йдеться у документі.

Проектом закону передбачається надання права Кабінету міністрів приймати рішення про перехід на розрахунки та балансування на ринку природного газу в одиницях енергії.

Окрім цього. споживачі будуть забезпечені інформацією про спожитий обсяг теплової енергії із розрахунку одиниці вимірювання кіловат-година (кВт-год), як додатковою інформацією в платіжках.

Нагадаємо, 16 червня Рада підтримала законопроект №2553 у першому читанні. Тоді за відповідне рішення проголосував 281 депутат.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme