В Україні хочуть позбавляти громадянства тих, хто отримав російські паспорти

Народні депутати внесли до парламенту законопроект, яким пропонується позбавляти громадянства України тих, хто добровільно отримав громадянство Росії

Журналіст стрічки новин
В Україні хочуть позбавляти громадянства…
Фото: Рixabay

Про це пише Depo.ua із посиланням на сайт Верховної Ради. 

Проект закону №5822 "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" щодо автоматичної втрати громадянства України у разі добровільного набуття громадянства держави-агресора – Російської Федерації" було передано до Верховної Ради у п'ятницю, 23 липня. 

Ініціаторами є позафракційна депутатка Савчук Оксана, представниця партії "Голос" Наталія Піпа, а також депутат від "Європейської Солідарності" Микола Княжицький.

Повного тексту документа на сайті парламенту ще немає.

Нагадаємо, 24 червня президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія не дотримується логіки Мінських домовленостей, видаючи населенню тимчасово окупованих територій Донецької й Луганської областей російські паспорти. 

26 червня представниця МЗС Росії Марія Захарова заявила, що "логіку і претензії" Зеленського щодо масової видачі російських паспортів мешканцям ОРДЛО "зрозуміти важко". Вона уточнила, що надання жителям Донбасу російського громадянства нібито є "вимушеним гуманітарним заходом".

Згодом речник МЗС України Олег Ніколенко наголосив, що російська паспортизація – це випробуваний засіб поширення шовіністичної ідеології "русского міра", а також елемент російських гібридних тактик проти сусідніх держав – під виглядом "захисту російських співвітчизників" війська Росії окупували частини територій Грузії та України, а російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії.

Довідка: 24 квітня 2019 року, після другого туру президентських виборів в Україні, президент РФ Володимир Путін підписав указ, що дає жителям окремих районів Донецької та Луганської областей України право отримати громадянство Росії у спрощеному порядку.

За даними МВС Росії на травень 2021 року, уже майже 530 тисяч жителів ОРДЛО за два роки отримали російське громадянство у спрощеному порядку.

У МЗС України закликають міжнародну спільноту жорсткіше реагувати на роздачу російських паспортів на Донбасі, оскільки навіть після його реінтеграції Росія буде намагатися розіграти "карту російського громадянства".

Водночас ЗМІ повідомляють, що до вересня окупанти в ОРДЛО планують роздати 750 тис. російських паспортів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme