В Україні легалізовано віртуальні активи: Що змінить новий закон про криптовалюти для громадян

Народні депутати 8 вересня ухвалили законопроект №3637, який має на меті легалізацію віртуальних активів, зокрема дозволить використовувати криптовалюти для здійснення розрахункових операцій

Журналіст стрічки новин
В Україні легалізовано віртуальні активи…
Фото: Рixabay

За документ у другому читанні проголосували 276 парламентаріїв. 

Законопроект передбачає надання віртуальним активам юридичного статусу – це має забезпечити учасникам ринку право на судовий та інші способи захисту прав на такі активи. Тобто будь-хто в Україні зможе токенізувати (виражати у цифровій, юридично значимій формі) права вимоги на актив. Крім цього, в країні зможуть легально працювати міжнародні біржі, на яких відбуваються торги віртуальними активами, пише Depo.ua.

Опікуватись ринком віртуальних активів буде Міністерство цифрової трансформації. Усі постачальники послуг, пов’язаних з обігом віртуальних активів в Україні, повинні будуть пройти державну реєстрацію та звітувати відповідно до порядку та стандартів, які має розробити Мінцифри. Відомство також має створити Державний реєстр постачальників таких послуг.

Автор законопроекту, народний депутат від "Слуги народу" Олексій Жмеренецький заявляв, що в документі віртуальні активи визначаються як нематеріальне благо. Він також пояснював, що в законі віртуальні активи розподіляються на два типи: незабезпечені та забезпечені.

"Незабезпечені, це якраз оті всі криптовалюти, які дуже відомі – біткоїн (Bitcoin), ефір (Ethereum) і так далі. Це – тисячі валют. Чому незабезпечені? Тому що в них немає конкретного емітента (юридичної особи, фізичної особи, держави, або органу місцевого самоврядування, що від свого імені розміщує цінні папери і має виконувати обов'язки, які випливають з умов їх випуску, – ред.), який би ніс якусь відповідальність, чи забезпечував якимись грошима, чи майном… Вартість цих валют визначається на біржах спекулятивним шляхом. Тому вони й незабезпечені", – розповідав Жмеренецький.

Водночас забезпечені активи – такі, що мають конкретну сторону, суб'єкта, який їх випустив, і який в юридично значимий спосіб – розпискою, контрактом, чи публічною офертою зобов'язався нести повну відповідальність за цими віртуальними активами.

При цьому забезпечені віртуальні активи у законі також діляться на два типи:

  1. Фінансові (забезпечені будь-якими фінансовими інструментами – грошима, акціями, аукціонами, борговими зобов'язаннями) – їх буде регулювати Національна комісія з цінних паперів і фондових ринків, або Національний банк.

  2. Ті, що не стосуються грошей, або цінних паперів. Їх буде регулювати Міністерство цифрової трансформації.

Жмеренецький розповів також, що закон також вводить поняття "постачальник послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів". Це – обмінних, біржа, або банк, який буде опрацьовувати віртуальні активи.

"Так всі власники криптовалют зможуть у легальний спосіб використовувати свої криптовалюти для переведення їх у гривні, або для оплати, але не напряму. Тобто ти не можеш людині, або підприємству заплатити біткоїном або криптовалютою. Але ти можеш завести собі гаманець у фінансовій установі, яка має ліцензію на роботу з віртуальними активами. І тоді ти переводиш, а установа конвертує", – пояснив нардеп.

Нагадаємо, що під час ухвалення документа у першому читанні деякі нардепи виступили проти цього законопроекту, бо у ньому чітко не прописане поняття криптовалюти.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme