В Україні одноразові пакети будуть платними: ЗМІ дізналися суму 

У Міністерстві економіки підготували проект документу, який зробить популярні в Україні тонкі пластикові пакети для покупок платними 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
В Україні одноразові пакети будуть платн…
Фото: Рixabay

Вже незабаром за пластикові пакети "маєчки" та, навіть, пакети без ручок доведеться заплатити від 2 до 3 грн.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на проект постанови, який був оприлюднений у мережі. 

Документ встановлює мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети у формі рукава, з дном та відкритою горловиною із стінками товщиною понад 50 мікрометрів.

За користування пластиковими пакетами доведеться заплатити:

  • 2 грн, якщо без ручок та без бокових складок;

  • 2,50, якщо пакет без ручок та з боковими складками, або має ручки та не має блокових складок;

  • 3 грн, якщо пакет з ручками та з боковими складками.

Вимоги не не поширюються на біорозкладні пластикові пакети та надтонкі пластикові пакети шириною до 225 міліметрів (без бокових складок), глибиною до 345 міліметрів (з урахуванням бокових складок), довжиною до 450 міліметрів (з урахуванням ручок), що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка до 1 січня 2023 року.

Українців уже обурила така ініціатива. Люди у соцмережах скаржаться, що вартість, на перший погляд безкоштовних пакетів-маєчок для овочів та фруктів уже закладена у вартість товарів у супермаркетах та невеличких магазинах. Тому сенсу платити двічі за пакет не бачать.

Також багато користувачів соцмереж обурилися перспективою знову почати накопичувати та прати одноразові пластикові пакети, як це вже робили українці на початку 90-х років, коли пластикова упаковка лише почала з'являтися в незалежній Україні. 

Зауважимо, з  2022 року в Україні заборонять продаж пластикових пакетів в усіх точках торгівлі та сфери обслуговування. А з березня 2022 року з магазинів зникнуть надтонкі й тонкі пакети.

Як виняток їх будуть використовувати тільки для упаковки риби, м'яса, сипучих продуктів, або ж льоду. Не заборонені будуть й щільні пакети, які можна використовувати кілька разів.

На магазини та супермаркети, які порушуватимуть вимоги, чекає покарання. Перший штраф – від 1 700 до 3 400 грн. За повторне порушення доведеться заплатити від 3 400 до 8 500 грн.

На заміну пластику українцям пропонують біорозкладні пакети, які, зазвичай, виготовляють з крохмалю або ж целюлози.

Нагадаємо, 1 червня народні депутати ухвалили проект закону, згідно з яким в Україні діятиме заборона на використання пластикових пакетів у магазинах. А 7 червня документ підписав президент Володимир Зеленський. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme