В Україні по-новому запрацює Вища рада правосуддя: Основні зміни у законах

Народні обранці 14 липня ухвалили два законопроекти – №5068 і №5069, які вносять зміни у роботу Вищої ради правосуддя

Журналіст стрічки новин
В Україні по-новому запрацює Вища рада п…
Фото: Depo.ua

Документи підтримали 256 і 265 народних обранців відповідно, пише Depo.ua.

Про що йдеться у проекті закону №5068

У законопроекті №5068 було змінено порядок обрання на посади членів Вищої ради правосуддя і діяльності дисциплінарних інспекторів ВРП. Документ визначає порядок утворення та діяльності Етичної ради, де прописані критерії відповідності членів ВРП професійній етиці та чеснотам.

Етична рада надаватиме Верховній Раді висновок щодо відповідності кожного кандидата критеріям професійної етики та доброчесності, а також список кандидатів, рекомендованих для обрання на посаду. Список має містити кількість кандидатур, яка щонайменше вдвічі перевищує кількість вакантних посад членів ВРП.

Інші вимоги до обрання членів ВРП

На посаду члена Вищої ради правосуддя можуть обрати громадянина України не молодше 35 років, який володіє державною мовою, має вищу юридичну освіту та стаж професійної діяльності у сфері права не менше 15 років, належить до правничої професії та відповідає критерію політичної нейтральності, а також критеріям профкомпетентності, професійної етики та доброчесності.

Дисциплінарних інспекторів ВРП призначатимуть за результатами конкурсу. 

Про що йдеться у проекті закону №5069

У цьому документі парламент передбачив адміністративну відповідальність за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя. Передбачається введення штрафів за невиконання законних вимог ВРП, її органу, члена Вищої ради правосуддя або дисциплінарного інспектора ВРП щодо:

  • надання інформації, документів, судової справи (її копії), розгляд якої закінчено;
  • за надання завідомо недостовірної інформації;
  • за недодержання встановлених законом строків надання інформації, документів, судової справи (її копії), розгляд якої закінчено.

Таке порушення будуть карати штрафом у розмірі від п'ятдесяти до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – це 850-2550 гривень.

Нагадаємо, раніше представник Зеленського пообіцяв оновлені ВККС та ВРП уже восени.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme