В Україні повністю перебудують сферу дипломування моряків, – міністр інфраструктури

Міністерство інфраструктури України розпочало повну перебудову та діджиталізацію сфери дипломування моряків

Журналіст відділу новин
В Україні повністю перебудують сферу дип…

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

"Разом із Мінцифрою та проєктом USAID/UK aid "Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS" ми розпочали непростий процес відновлення реєстру та створення нового інформаційного продукту. Минулого тижня вже оголошено тендер на розробку першої черги модуля дипломування моряків, а також державних електронних послуг для моряків на порталі Дія", - сказав міністр.

За словами Кубракова, в міністерства вже є проривні речі, які вдалось реалізувати у цій сфері.

"Було подовжено термін дії раніше виданих документів моряків до липня 2022 року. Запроваджено експериментальний проєкт із тестування моряків на базі міжнародної системи Crew Evaluation System 6.0. Нагадаю, що це те рішення, яке запропонував ринок - і ми з радістю його підтримали", - зазначив Кубраков.

У червні 2021 року Верховна Рада України прийняла законопроєкт №3944. Він скасував обов’язкову періодичну атестацію моряків у разі наявності безперервного стажу роботи на судах. В результаті 120 моряків вже отримали протоколи державних кваліфікаційних комісій та найближчим часом їм будуть видані відповідні свідоцтва. 

На цей рік команда МІУ має на меті максимально оцифрувати державні послуги для моряків, вивести їх на якісно новий рівень та мінімізувати корупційні ризики.

"Україна нарешті розпочинає процес приєднання до міжнародних конвенцій і зменшує бюрократичний тиск на моряків. І звісно ж, ми дуже чекаємо від народних депутатів дотримання обіцянки про проведення окремого "морського дня" у стінах парламенту для прийняття додаткових довгоочікуваних рішень", - резюмував міністр інфраструктури.

Як відомо, влітку 2021 року СБУ викрила одну з найбільших незаконних схем у сфері державних послуг — оформлення дозвільних документів українських моряків. За інформацією експертів вона щороку приносила її організаторам до $150 млн. Для отримання позитивного результату тесту чи отримання документів моряки були змушені сплачувати гроші посередникам: від 3 до 8 тис. доларів. Реєстр документів моряків остаточно потрапив до рук приватних осіб ще наприкінці 2019 — на початку 2020 року.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme