В Україні стартує бета-тестування COVID-сертифікатів: Хто і як може долучитися

Відсьогодні, 1 липня, в Україні розпочинається бета-тест "ковідних" сертифікатів про вакцинацію

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
В Україні стартує бета-тестування COVID-…
Фото: Прес-служба Мінцифри

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Міністерства цифрової трансформації України.

Зазначається, що один із пріоритетів Мінцифри зараз – створення технічних рішень для контролю поширення COVID-19 та відновлення подорожей без зайвих перешкод під час пандемії.

Бета-тестування COVID-сертифікатів – важлива частина запуску, тому українці, які завершили курс вакцинації від коронавірусу (отримали дві дози) на території України, можуть зареєструватися на нього за посиланням.

"Ваші відгуки допоможуть команді Мінцифри знайти недоліки та максимально швидко їх усунути перед проведенням оцінки сертифікатів згідно з вимогами ЄС", – пояснили у відомстві.

У Мінцифри нагадали також, що у надкороткі терміни налагодили ефективний процес між державними установами для швидкого створення та впровадження "ковідних" сертифікатів у "Дії". Вони мають допомогти українцям повернутися до звичного життя.

Уточнюється, що COVID-сертифікат – документ у "Дії", який буде підтверджувати статус громадянина про вакцинацію в Україні, на території ЄС та інших країнах.

"Ковідні" сертифікати працюватимуть так, як й інші документи в "Дії". Перевірити дійсність сертифіката можна буде за QR-кодом. Це зручно, адже не потрібно додатково впроваджувати спеціальне обладнання для перевірки. Також пізніше "ковідний" сертифікат можна буде згенерувати після негативного результату ПЛР-тестів, або якщо ви нещодавно перехворіли на COVID-19", – розповіли у прес-службі.

За словами міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Україна – одна з перших країн, яка розпочала комунікацію із командою Європейського Союзу щодо впровадження "коронавірусних" сертифікатів.

Важливо, що документ розробляють з урахуванням вимог EU Digital COVID Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ.

Технічною реалізацією спільно займаються команди Мінцифри, МОЗ, НСЗУ, МЗС і ДПСУ.

"Працюємо, щоб українці швидше повернулись до звичного доковідного життя", – підсумував Федоров.

Нагадаємо, у червні стало відомо, що у ЦГЗ планують з 1 липня запровадити COVID-сертифікати, які діятимуть до 180 днів.

При цьому за COVID-сертифікати відповідатиме "слуга" Камельчук, який не вірить у коронавірус.

Пізніше повідомлялося, що ЄС може визнати українські COVID-сертифікати вже до кінця літа.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme