В Україні виші зможуть анулювати дипломи бакалаврів та магістрів через плагіат

Українські виші зможуть анулювати ступені вищої освіти бакалаврів і магістрів через порушення академічної доброчесності

Журналіст стрічки новин
В Україні виші зможуть анулювати дипломи…
Фото: Рixabay

Йдеться, зокрема, про плагіат у дипломних роботах.

Відповідні рішення можуть ухвалюватися стосовно молодших бакалаврів, бакалаврів і магістрів., передає Depo.ua з посиланням на засідання Кабміну.

Зазначимо, що анулювання диплому відбуватиметься, якщо в кваліфікаційній роботі виявлять академічний плагіат, фабрикацію, фальсифікацію, обман або виявиться, що робота була підготовлена через хабарництво.

Крім того, самі виші повинні стежити за якістю освіти, а порядок встановлення фактів порушення академічної чесноти встановлюватиме вчена рада кожної установи. Саме вона зможе ініціювати вказану процедуру за своїм рішенням або на підставі відповідного повідомлення. 

Зазначений документ можна подати на офіційну адресу вишу. В повідомленні мають бути вказані ПІБ особи, яку звинувачують у плагіаті або фальсифікації, інформація про порушення і докази.

Водночас особа, щодо якої проходить така перевірка, може сама подати заяву з відмовою від ступеня вищої освіти, після чого поновитися в навчанні.

Нагадаємо, у червні минулого року стало відомо, що в Україні по-новому видаватимуть дипломи кандидата або доктора наук. Парламент ухвалив в цілому законопроект №3463, завдяки якому здобувачі отримають право захистити дисертації до 30 червня наступного року.

Читайте також: Скасування диплому держзразка, дуальне навчання та виклик недоброчесності: Що зміниться у вищій освіті

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme